Jednoduchý postup, který vám pomůže zbavit se otravných mšic z rostlin

Mšice nejsou jak na zahradě, tak u pokojových rostlin nic příjemného. Pokud se objeví, hned hledáme způsoby, jak se jich zbavit. Mnoho lidí sáhne po chemii z obchodu, což nemusí být úplně vhodná cesta. Zvláště, když to jde podstatně jednodušeji a využít můžete známý nápoj, který má řada lidí doma, nebo ho prodávají v každých potravinách.

Použijte vodku

Co je tím netradičním pomocníkem na mšice? Je to vodka. Známý alkoholický nápoj, který není populární jenom v Rusku. Pokud vodku doma máte, tak ji použijte. Pokud ne, kupte ji. Samozřejmě stačí ta nejobyčejnější a není nutné investovat do drahých značek.

Jak na to?

Když vodku máte, můžete ji použít. Potřebovat k tomu budete jednu sklenici vodky, kterou rozmícháte v běžném kýblu s vlažnou vodou. Následně přelijete do rozprašovače a začnete aplikovat na napadenou rostlinu. A to samozřejmě na všechny její části, hlavně potom ze spodní části listů, kde se mšice nacházejí nejčastěji. Díky tomu mšice velmi rychle zmizí a vaše rostliny budou opět dokonale zdravé.

Použít můžete i mýdlový roztok

Na mšice můžete použít i další metodu, která je také tou přírodní. Potřebovat budete 1 litr vlažné vody a dále 20 gramů pracího mýdla, které do vody nastrouháte a potom rozpustíte. V případě zájmu se dá do tohoto roztoku přidat i trocha vodky, není to na škodu, ale zároveň to není bezpodmínečná nutnost.

Pokud chcete ošetřovat větší rostliny, jako stromy a keře, můžete přidat až 300 mililitrů. Na menší rostliny, jako jsou květiny a různá zelenina postačí 100 ml.

Další postup už je jednoduchý. Stačí opět přelít do rozstřikovače a následně aplikovat na ta místa, kde se mšice nacházejí. Takto opakujte po několik dní a uvidíte, že problém s těmito známými a zákeřnými škůdci bude velmi brzy minulostí. A jak vidíte, prostředek na ně lze vyrobit v domácích podmínkách, bez chemie a také celkem levně.

Fotografie: Freepik, Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]