Jednoduchý recept na jablečný koláč z listového těsta, který zvládne každý

Jablka jsou pro Čechy jedním ze základních druhů ovoce a většina z nás je miluje na všechny způsoby. Chcete ochutnat něco jiného, než je tradiční štrůdl? Tento jedinečný recept na jablečný koláč ze Španělska vás přímo nadchne. Koláč se skládá ze tří částí. Příprava je ale přitom jednoduchá a zaručeně ji snadno zvládnete. Co budete k výrobě potřebovat? Na těsto si připravte:

  • 4 šálky mouky,
  • lžička prášku do pečiva,
  • šálek krystalového cukru,
  • 1 a ½ šálku másla,
  • 6 velkých žloutků,
  • 2 lžíce tučné zakysané smetany.

Na přípravu lahodné náplně budete potřebovat:

  • 8-10 jablek (oloupaných a zbavených jádřinců),
  • ¼ šálku vody,
  • 1 šálek cukru,
  • 2 čajové lžičky skořice,
  • 2 lžíce kukuřičné mouky,
  • 3 lžíce citronové šťávy.

Poslední částí koláče je pěna, na kterou si musíte připravit pouze:

  • 6 bílků,
  • ½ šálku cukru,
  • 1 mléko (v prášku).

Pracovní postup

V první řadě začněte tím, že v míse smícháte všechny suché suroviny na těsto. Dále nakrájejte máslo na malé kousky a postupně ho přidávejte do směsi. Následně přidejte všechny ostatní suroviny, tedy žloutky a smetanu. Vypracujte těsto, které rozdělíte na dvě části (jednu třetinu a dvě třetiny). Zabalte ho do průhledné fólie a dejte alespoň na hodinu do mrazáku.

Jdeme na náplň

K naplnění koláče vložte všechna jablka do kastrolu, podlijte vodou a vařte na mírném ohni asi 15 minut. Pomalu přidávejte skořici a cukr. Nakonec přidejte také kukuřičný škrob smíchaný s citronovou šťávou a vařte dalšího dvě minuty. Předehřejte troubu na 180°C. Těsto dejte do dvou forem o velikosti 33 x 23 cm a 36 x 26 cm. Obě vyplňte pečicím papírem a těsto pečte asi 8 minut. Vyjměte a nechte trochu vychladnout.

Krém připravíte jednoduše tak, že z bílků vyšleháte sníh a postupně do něj budete přidávat cukr. Ideální je k tomu mixér s nízkými otáčkami. Promíchejte s trochou mléka. Dále předpečte druhý kus těsta a přidejte jablečnou náplň, smetanu a druhý kousek těsta a pečte asi hodinu. Poté už stačí jen trochu pocukrovat moučkovým cukrem a podávat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]