Zapomenutý způsob z doby socíku, jak udělat bramborový salát pětkrát chutnější

Bramborový salát je pro většinu domácností symbolem Vánoc. Rodiny se scházejí na Štědrý den a ve spoustě případů mají jako přílohu právě bramborový salát.

Tento druh přílohy ve většině lidí navozuje vánoční atmosféru. Spousta domácností si automaticky spojí salát s kaprem, řízky nebo například vinnou klobásou. Občas se ale stává, že tomuto salátu něco chybí. Díky tomuto triku vylepšíte bramborový salát tak, že po vás rodina nebude chtít už žádný jiný.

Původ bramborového salátu je záhadou

Nikdo vlastně pořádně neví, odkud tento tradiční český vánoční pokrm pochází. Některé legendy hovoří o francouzském kuchaři, který tento pokrm vymyslel, když pracoval v Rusku pro významné osobnosti tehdejší doby. V Indii je dodnes nazýván ruským salátem. Ovšem to, jak doopravdy tento druh přílohy vznikl nebo jak se dostal na české vánoční stoly, zůstává záhadou. S tímto receptem si můžete bramborový salát připravit i u vás doma.

Co budete potřebovat

  • 2,5 kg brambor
  • 5 ks mrkve
  • 270 g nakládané okurky
  • 200 g sterilovaného hrášku
  • 400 g zakysané smetany
  • 2 ks vajec
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl podle chuti
  • pepř podle chuti
  • 1 ks větší cibule

Příprava salátu je velmi jednoduchá

Brambory s mrkví uvařte ve vodě i se slupkou, ideálně den předtím, než budete dělat salát. Zeleninu a brambory poté oloupejte a nakrájejte na kostičky společně s cibulí. Vše postupně dejte do mísy. Následně vše osolte a opepřete podle vašich chutí. Poté nakrájejte na kostičky také nakládané okurky. Hrášek pouze propláchněte vodou a nechte okapat. Obojí přidejte k surovinám do mísy.

Fotografie: Pexels

Vyrobte si vlastní a mnohem lepší majonézu

Základ salátu nyní dejte stranou. Místo kupované majonézy, která se do salátu běžně používá, si vyrobte vlastní. Ta totiž vylepší salát o 100 %. Potřebujete k tomu pouze zakysanou smetanu, sůl, pepř a lžíci plnotučné hořčice. Nejdříve si v misce smíchejte zakysanou smetanu s kořením. Poté, co vše důkladně promícháte, přidejte hořčici a opět promíchejte. Následně obsah misky přidejte k zelenině a smíchejte vše společně. Potom už jen zbývá nechat hotový salát nechat uležet a nejlépe konzumovat až druhý den.

Ušetřete peníze za suroviny

V současné době lidé neustále musí přemýšlet nad tím, kde by mohli ušetřit peníze. Velkým finančním výdajem bývá každý měsíc i jídlo, ale jíst se musí. Pokud se tedy chystáte, že na Vánoce uděláte bramborový salát, určitě brzy zjistíte, že v obchodě je majonéza hodně drahá. V případě, že si vyrobíte domácí, ušetříte si tak nějaké finance a zároveň potěšíte chuťové buňky všech, kteří salát budou jíst.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*