Univerzální a výborný žloutkový krém, který můžete použít na cokoliv

Pokud máte doma větší množství vajíček a zrovna chystáte nějakou oslavu, vyzkoušejte jednoduchý krém podle tohoto receptu.

Chystáte narozeninovou oslavu, svatbu nebo jakoukoliv slavnostní událost a chcete udělat nějaké muffiny, rolády nebo cokoliv, kam se dává nějaký krém? Potom není nic jednoduššího, než si udělat tento výborný krém, do kterého se dávají především žloutky a hodí se vlastně úplně do všech sladkých pokrmů. S tímto nadýchaným a lahodným krémem budou vaše dezerty dotažené k dokonalosti.

Co budete potřebovat

Na přípravu tohoto krému není potřeba nějak velké množství surovin. Také si některé z nich můžete obměnit a místo třeba vanilkového extraktu dát rumový, krém bude stejně dobrý, jen ne tak sladký. Pokud chcete nebo potřebujete barevný krém, není problém, přimíchejte do něj pár kapek potravinářského barviva a hned to bude zase o něčem jiném. Fantazii se meze nekladou. Ale k těm základním surovinám patří:

  • 200 g krupicového cukru
  • 400 g změklého másla
  • 80 ml vody
  • 6 vaječných žloutků
  • 5 ml vanilkového extraktu
  • 20 ml citronové šťávy

Je to opravdu jednoduché

Pro začátek je nutné si v míse pomocí ručního mixéru vyšleháte vaječné žloutky společně se lžící krupicového cukru. Zbylé množství cukru si nasypte do hrnce a zalijte 80 mililitry vody. Hrnec dejte na sporák a na středním plamenu směs přiveďte k varu a počkejte, než se vytvoří řídký karamel. Poté ho odstavte z plotny a začněte opět šlehat vaječné žloutky s tím, že do nich pomalu přilévejte karamel. Mixujte, dokud to nebude mít konzistenci krému.

Dokončování tohoto krému

Nakonec do tohoto krému vlijte citronovou šťávu, vanilkový extrakt a mixérem naposledy důkladně promíchejte. Výsledný krém překryjte potravinovou fólií a dejte vychladit do lednice minimálně na několik hodin. Snažte se tento krém co nejrychleji spotřebovat, protože má docela omezenou trvanlivost. Pokud ho použijete v ten den, kdy jste ho dělali, je jasné, že bude úplně nejlepší.

Zkuste obměnit suroviny

Použít tento krém můžete například na zdobení dortu, na cupcaky a nebo do žloutkových věnečků a větrníků. Zaručujeme vám, že jeho chuť budete naprosto milovat. Místo citronové šťávy můžete použít třeba rumový extrakt, s ním je to také výborné. Vyzkoušejte ho, přejeme vám ať se pečení povede a hlavně, ať chutná.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]