Pamatujete na tenhle socialistický dezert? Tehdy jsme ho hltaly jako o závod! Ten šlehačkový krém s kondenzovaným mlékem je dodnes legendární

Pokud máte rádi řezy všeho druhu, rozhodně nesmíte vynechat tento lahodný a navíc plněný smetanovou náplní. Hotový je rychle a zvládne ho každý. 

Očekáváte důležitou návštěvu a nevíte, co za dezert byste jim měli přichystat? Nebo prostě jen chcete potěšit chuťové buňky nejen své, ale i ostatních členů vaší rodiny? Tento dezert se bude hodit ke každé příležitosti a díky jeho delikatesní chuti si jej zamiluje každý již po prvním kousnutí. Navíc si s ním zpříjemníte i ten nejnáročnější den.

Ingredience a postup přípravy dezertu

Na těsto budete potřebovat:

  • Osmdesát gramů hladké mouky
  • Šedesát pět mililitrů kefíru
  • Osmdesát gramů cukru
  • Dvacet pět gramů škrobu
  • Třicet mililitrů oleje
  • Patnáct gramů kakaa
  • Tři gramy prášku do pečiva
  • Dvě vejce
  • Hlubokou mísu
  • Síto
  • Metličku
  • Plech
  • Pečící papír
  • Stěrku

Na krém budete potřebovat:

  • Sto čtyřicet mililitrů 33% smetany ke šlehání
  • Šedesát gramů kondenzovaného mléka
  • Hlubokou mísu
  • Elektrický šlehač

Na polevu budete potřebovat:

  • Čtyřicet gramů mléčné čokolády
  • Padesát gramů mléka
  • Čtyřicet gramů hořké čokolády
  • Třicet gramů másla
  • Kastrolek
  • Metličku

Vezměte si hlubokou mísu a síto a přes něj do mísy prosejte hladkou mouku, kakao, prášek do pečiva a kukuřičný škrob. Všechny ingredience následně promíchejte dohromady. Do druhé misky vyklepněte dvě vajíčka, přidejte cukr a s pomocí elektrického šlehače vytvořte jemnou nadýchanou pěnu. V průběhu šlehaní přilévejte i olej a kefír, obojí musí mít pokojovou teplotu.

Všechno zvládnete levou zadní a rychle

Jakmile z těsta vytvoříte jednolitou hmotu, přisypejte k ní suchou směs z druhé misky a dohromady zapracujte. Plech na pečení vyložte pečícím papírem a těsto na něj vlijte. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a těsto do ní vložte na cca deset minut. Pravidelně jej kontrolujte, aby se vám náhodou nepřipálilo. Po dopečení jej nechejte řádně vychladnout a když tak s plechem párkrát jemně prašťte o stůl, lépe se vám těsto bude vytahovat.

Než vám vychladne, připravte si krém. Smetanu ke šlehání vyšlehejte elektrickým šlehačem do středně husté pěny. Přilévejte kondenzované mléko a šlehejte, dokud se celý krém nezpevní. Po zchladnutí korpusu jej rozdělte na dvě části, jednu položte, namazejte krémem a zakryjte druhou.

Vložte do lednice aby dezert pořádně zatuhl a vrhněte se na přípravu polevy. V kastrole si rozehřejte mléko s máslem a po rozpuštění přidejte obě nalámané čokolády. Míchejte metličkou, dokud poleva nebude kompletně bez hrudek a lesklá. Dezert vyndejte z lednice, polijte polevou a rozetřete i po bocích. Následně dejte do mrazáku na cca dvacet minut a poté můžete s radostí podávat. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]