V létě se nám snadno může stát, že je naše zahrada plná cuket. Ty se totiž velice snadno pěstují, a jakmile vyroste jedna, další na sebe nenechají dlouho čekat. Víme, jak zpracovat jejich bohatou úrodu.
Cukety je druh jednoleté zeleniny, který si můžeme snadno vypěstovat na naší zahradě. Není totiž nijak náročná na pěstování a zároveň se jedná o velmi chutnou potravinu, ze které můžeme vytvořit mnoho lahodných pokrmů. Jedním z nich jsou například zeleninové placičky, které můžeme jednoduše ozvláštnit různými druhy omáček, od majonézy po zakysanou smetanu s česnekem.
Na přípravu cuketových placek budeme potřebovat:
- 2 středně velké cukety
- 3 polévkové lžíce krupice
- 1 mrkev
- 2 brambory
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř, koření a aromatické bylinky
Nejprve si smícháme cuketu a brambory
Na hrubém struhadle nastrouháme cuketu a oloupané brambory. Vzniklou směs osolíme a necháme stát chvíli stranou. Obě suroviny totiž pustí velké množství vody, tu následně z mísy vylijeme a směs ještě vymačkáme. Jakmile jsme zeleninu zbavili přebytečné vody, smícháme směs s krupicí, vejcem a nastrouhaným česnekem. Nakonec do směsi přidáme také najemno nastrouhanou mrkev.
Celému pokrmu dodají chuť bylinky
Směs opět pečlivě promícháme a vrhneme se na dochucení. K tomu budeme potřebovat nejen sůl a pepř, ale také bylinky. Sáhnout můžeme po jakémkoliv, které máme oblíbené. Do směsi se výborně hodí majoránka, ale také koriandr, provensálské nebo italské koření. Vhodným dochucovadlem je ale také směs na americké brambory nebo paprikové koření.
Cuketové palačinky podle nového receptu nutriční poradkyně. Sníte celý talíř a nepřiberete ani deka
Vytvarujte placky, které následně opečete
Posledním krokem je samotné opékání. Jestliže je naše směs moc tekutá na to, aby z ní šly vytvořit placičky, jednoduše stačí přidat krupici. Před umístěním na pánvičku ještě jednotlivé placky můžeme obalit ve strouhance nebo hladké mouce, to dodá celému pokrmu křupavost. Jednotlivé placky smažíme na oleji, dokud nejsou z obou stran dozlatova opečené.
Tímto cuketovým salátem obměkčíte srdce každého. Je tak dobrý, že mu nejde odolat. Prvotřídní recept
Ideální je si placky namáčet v omáčce
Aby byl náš pokrm opravdu jedinečný, je dobré si k němu přidělat také omáčku. Tu získáme smícháním nastrouhané okurky s česnekem, majonézou a strouhaným taveným sýrem. Lahodnou chuť tomuto dipu dodá najemno nakrájený čerstvý kopr, který do omáčky přimícháme. Placičky můžeme podávat samotné, nebo k nim připravit přílohu. Vhodné jsou například brambory pečené v troubě nebo lehký zeleninový salát.
Napište komentář