Mleté maso je velmi oblíbené. Existuje spousta receptů a každý z nich obsahuje jiné přísady. Tento do masa přidává i zeleninu.
Mrkev a brambory jsou v kuchyni velice oblíbené. Používají se do bramborového salátu, často tvoří také základ na polévku. V tomto receptu se s nimi počítá jako s přísadami do mletého masa. Výsledek je opravdu skvostný. Mleté maso díky mrkvi a bramborám dostane úplně jinou chuť a oběd tak bude opět jiný, než jste zvyklí. Věříme, že vám zachutná a zapíšete si ho k rodinným receptům.
Co budete potřebovat
Připravte si dvě až tři mrkve, podle velikosti. Dále budete potřebovat stejné množství brambor a 350 gramů mletého masa. Připravte si také sůl, pepř a italské bylinky. Dále si připravte asi pět rajčat, 100 mililitrů vody, další brambory na přílohu a trochu sýra na strouhání podle vašich chuťových preferencí. Začněte tím, že nastrouháte na hrubém struhadle mrkev a brambory. Promíchejte a nechte pět minut odležet. Poté z hmoty vymačkejte přebytečnou šťávu.
Tuto hmotu následně smíchejte s mletým masem, dochuťte solí, pepřem a aromatickými bylinkami. Následně ze směsi vytvarujte kotlety a smažte na pánvi do měkka. Nyní můžete začít připravovat přílohu.
Brambory nakrájejte na plátky a taktéž je dochuťte solí, pepřem a bylinkami podle chuti. Přidejte strouhaný sýr, zalijte trochou rostlinného oleje a promíchejte. Pečící formu pak promastěte a vložte brambory. Pečte na 200 stupňů asi 30 minut.
Připravte zbytek surovin
Až budete mít připravené brambory, vezměte si připravená rajčata, omyjte je a nakrájejte. Přidat můžete také pár stroužků česneku a společně pak opékejte na pánvi asi tři minuty. Nakonec přidejte vodu a omáčku poduste. Přikryjte pokličkou a nechte vařit deset minut. Pak přidejte ještě trochu bylinek. Ideální jsou samozřejmě bylinky čerstvé, pokud je však nemáte, použijte klidně sušené.
Až budete mít podušená rajčata, vložte zpět na pánev také maso. Podávejte společně s pečenými brambory se sýrem. Jídlo je však chutné i s jinými přílohami. Skvěle budou chutnat mleté kotletky například s bramborovou kaší, kterou můžete ozvláštnit třeba hráškem. Pochopitelně můžete jídlo podávat také s klasickými vařenými brambory. Kdo upřednostňuje rýži, může zvolit i ji. Stačí jen udělat na pánvi více šťávy, aby byla čím polít.