Jemné rumunské croissanty s křupavou kůrkou a skvostnou vůní

Croissanty jsou proslulé zejména ve Francii. Odtud v podstatě tyto lahodné „rohlíky“ také pochází. Každá země si však recepturu upravila podle svého. Nyní pro vás máme rumunskou verzi, která je rovněž perfektní.

Jaké suroviny budete potřebovat na rumunské croissanty?

Než se pustíte do pečení, obstarejte si tyto ingredience na těsto:

  • 150 mililitrů vody
  • 150 mililitrů mléka
  • lžičku soli
  • 50 gramů krupicového cukru
  • lžíci suchého droždí
  • 500 gramů hladké mouky
  • 100 gramů másla
  • 1 jedlá soda

Jak postupovat při přípravě rumunských croissantů?

Do vetší mísy nalijte nejprve horkou vodu a teplé mléko. Pak do tekutiny přisypte suché droždí, cukr a sůl. Vše dobře promíchejte a posléze do směsi postupně přidávejte prosátou hladkou mouku. Pomocí rukou nakonec vypracujte hladké těsto, které by mělo být měkké a nelepivé. Z těsta vytvarujte bochník, přikryjte utěrkou a nechte v míse kynout na teplém místě po dobu jedné hodiny.

Tvoření rumunských croissantů a fáze pečení

Vykynuté těsto vyjměte na vál a vytvořte z něj deset stejně objemných částí. Tyto části pak vyválejte na tenké pláty a promažte je změklým máslem. Poté těsta zaválejte do sebe. Poslední těsto by máslem nemělo být potírané na povrchu. Nakonec vyválený plát poskládaný z několika kusů těst zabalte do potravinové fólie a dejte do mrazáku na půl hodiny.

Po uplynutí doby těsto z mrazáku vyndejte a rádlem na pizzu rozdělte na zhruba 16 stejně širokých dílků (vzniknou trojúhelníčky).

Tyto trojúhelníky pak srolujte do tvaru croissantu. Těsto samozřejmě můžete dle libosti naplnit čímkoliv budete chtít. Hodit se bude džem, nebo třeba čokoláda.

V další fázi nechte rohlíky dvacet minut odpočívat. Mezitím si přiveďte k varu litr vody s trochou jedlé sody. V roztoku následně croissanty spařte velice krátkou dobu (2 až 3 sekundy).

Nakonec dejte rohlíky péct do trouby na plechu vystlaném pečícím papírem po dobu 30 minut při 180 stupních Celsia.

Servírování rumunských croissantů

Upečené croissanty nechte vychladnout a poté podávejte například se šálkem čaje, kávy, nebo kakaa. Skvělé budou jak samotné máslové, tak i naplněné domácí zavařeninou, nebo třeba Nutellou.

Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]