Jemný arašídový dort s čokoládou

Přemýšlíte, jakým dortem byste oslavenci udělali radost na narozeniny? Pak rozhodně vsaďte na tento arašídový dort. Jeho příprava není nijak náročná a výsledek je naprosto fantastický. S tímto zákuskem zabodujete u kohokoliv, kdo jej okusí. A možná si dokonce přijde někdo pro recept.

Potřebné ingredience na arašídový dort s čokoládou

Na přípravu těsta si obstarejte:

  • 6 vajíček
  • 150 gramů krupicového cukru
  • 8 gramů vanilkového cukru
  • 30 mililitrů mléka

Dále budete potřebovat: 220 gramů polohrubé mouky a 10 gramů kypřícího prášku. Na přípravu krému si připravte: 2 vejce, 120 mililitrů mléka, 140 gramů moučkového cukru, 8 gramů vanilkového cukru, lžíci kakaového prášku, lžíci hladké mouky, nebo škrobu a 180 gramů změklého másla.

Dortové korpusy také budete pokapávat cukrovým sirupem z lžíce cukru a 100 mililitrů vody. Aby byl dort kompletní, je potřeba připravit si ještě suroviny na polevu a posyp: tj. arašídy, malé množství oleje, 150 gramů hořké čokolády a trochu smetany na vaření. Z tohoto množství získáte dort o rozměrech 28 x 36 centimetrů.

Jak postupovat při přípravě arašídového dortu s čokoládou?

Nejprve se pusťte do přípravy těsta na korpusy. Ve velké míse si vyšlehejte vejce s cukrem moučkovým i vanilkovým. Poté přilejte do směsi mléko a suroviny propojte. Postupně do mísy také prosévejte polohrubou mouku společně s kypřícím práškem do pečiva.

Vytvořte těsto hladké a polotekuté konzistence. Nakonec jej přelijte do plechu vystlaného pečícím papírem a pečte v troubě 25 minut při 180 stupních Celsia. Až bude korpus upečený, nechte jej vychladnout. Následně ho rozřízněte v polovině, abyste získali dva stejně široké pláty.

Příprava náplně a kompletace dortu

Do rendlíku si nalijte mléko, vmíchejte do něj vejce, moučkový cukr, vanilkový cukr a trochu hladké mouky, nebo škrobu. Postupně zahřívejte na mírném plamenu, než krém zhoustne.

Po minutě pravidelného míchání náplň odstavte z plotny a nechte vychladnout. V další fázi přijde do těsta změklé máslo a kakaový prášek. Vytvořte kakaový hladký krém pomocí mixéru, či metličky.

Také si připravte cukrový sirup z vody a trochy cukru. Nyní sestavte dort. Spodní korpus pokapejte cukrovým sirupem a navrstvěte na něj kakaový krém. Na něj nasypte trochu drcených arašídů (asi 30 g) a překryjte horním plátem.

Zbylou kakaovou náplní pomažte celý dort, na povrchu i ze stran. Nasypte na dort také zbylé arašídy a přelijte čokoládovou polevou z hořké čokolády a smetany. Zákusek nechte do druhého dne v lednici ztuhnout.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]