Kakaový koláč, který budete mít hotový během několika minut

Vzpomínáte občas na svou babičku a na její voňavé pečení? Tohle neodolatelné aroma sladkého piškotového těsta si můžete vytvořit i sami. Upečte si kakaový koláč, který budete mít připravený doslova rychlostí blesku. Je jemný, vláčný a rozplývá se na jazyku. Dokonalý dezert k teplému čaji, nebo šálku oblíbené kávy.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu kakaového koláče?

Než se pustíte do pečení, obstarejte si:

  • 7 velkých vajíček
  • ½ kilogramu polohrubé mouky
  • 200 gramů krupicového cukru
  • 200 mililitrů slunečnicového oleje
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 1 až 2 lžíce vody
  • moučkový cukr na posyp koláče

Jak postupovat při přípravě kakaového koláče?

Nejprve si oddělte u vajec žloutky od bílků. Z těch pak vyšlehejte mixérem tuhý sníh a postupně do něj zapracovávejte krupicový cukr a také ten vanilkový. Posléze do směsi přidejte i žloutky, slunečnicový olej, prosátou polohrubou mouku a prášek do pečiva.

Vše dobře zamíchejte a vytvořte hladké polotekuté těsto. K ruce si následně vezměte plech vystlaný pečícím papírem a vlijte do něj ¾ zhotoveného těsta a rovnoměrně špachtlí rozprostřete.

Do zbytku směsi zamíchejte kakaový prášek a vlijte jednu až dvě lžíce vody. Vzniklé kakaové těsto střídavě nalijte na to vanilkové v plechu. Vytvoříte tak jakousi mozaiku.

Fáze pečení koláče a jeho servírování

Plech s těstem pak vložte do trouby a pečte po dobu 40 minut při teplotě zhruba 180 stupňů Celsia. Upečený koláč vyjměte a nechte vychladnout. Před podáváním jej posypejte ještě moučkovým cukrem.

Pokud máte rádi čokoládu, lze jej polít hořkou nebo mléčnou čokoládovou polevou. O to chutnější bude. Rovněž je možné do těsta před pečením přidat i čerstvé kousky ovoce (třešně, višně, jahody, borůvky, jablka). Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]