Pokud jste milovníci pečení a sladkých pokrmů, pak vás zcela jistě osloví tento recept na kávové řezy s ořechy. Nejen, že je jejich chuť přímo božská, zákusek dokonce i dobře vypadá. V řezu má tři různé barvy. Tímto dezertem dokonale pohostíte i vzácnou návštěvu. Hodí se ke snídani, svačině i odpolední kávové siestě.
Co potřebujete na kávové řezy s ořechy
Tyto řezy se skládají z dvou různých těst a výborné krémové náplně. Na kakaové těsto si tedy připravte:
- 6 vajec
- 5 lžic polohrubé mouky a 5 lžic cukru
- 1 lžíci kakaového prášku
- kypřící prášek
Na těsto s ořechy pak budete potřebovat: 6 vaječných bílků, 6 lžic cukru, 6 lžic vlašských ořechů, 2 lžíce polohrubé mouky. Krémovou náplň pak zhotovíte z: 4 žloutků, 200 gramů moučkového cukru, 250 gramů změklého másla a 6 lžic kávy. Aby zákusek získal šmrnc, můžete si připravit i rumový sirup na zvláčnění piškotového těsta. Ten jednoduše vyrobíte z čtyř lžic cukru, 250 mililitrů vody a trochy rumu, nebo rumové esence.
Jak postupovat při přípravě kakaového korpusu
První fází je příprava kakaového těsta. Nejprve si oddělte žloutky od bílků, z těch pak vyšlehejte tuhý sníh. V druhé míse si utřete žloutky s cukrem, přidejte polohrubou mouku, lžíci kakaového prášku, kypřící prášek a vymíchejte hladké homogenní těsto. Pak po částech promíchávejte ještě bílkový sníh.
Kakaovou hmotu následně rovnoměrně rozprostřete na plech vystlaný pečícím papírem a pečte asi 25 minut při teplotě 180 stupňů Celsia. Každá trouba je ale jiná, proto si ji nastavte podle svých zvyklostí. Hotový kakaový korpus nechte vychladnout a pusťte se do ořechového těsta.
Jak postupovat při přípravě ořechového korpusu
V míse si ušlehejte vaječné bílky do tuhé pěny. Následně přidejte moučkový cukr, jemně mleté vlašské ořechy, prosejte i polohrubou mouku a zpracujte hladké polotekuté těsto. Hotovou hmotu opět rozprostřete do dalšího plechu s pečícím papírem a pečte také zhruba 25 minut při 180 stupních, než korpus pěkně z vrchu nezezlátne. Upečené těsto nechte rovněž vychladnout a na řadě je chystání krémové náplně s kávovou příchutí.
Jak připravit krémovou náplň s kávovou příchutí
Ve skleněné, nebo porcelánové míse vyšlehejte vaječné žloutky s cukrem, mísu pak umístěte do vodní lázně. Dejte pozor, aby nebyla příliš horká, vejce se nesmí uvařit! Ve vodní lázni směs míchejte, dokud nezhoustne a nezmění barvu, pak přilijte uvařenou kávu a propojte s vaječným krémem. Následně hmotu odstavte z plotny a nechte vychladnout. Do studeného vaječného krému vmíchejte nakonec i změklé máslo a vytvořte hustější konzistenci. Dejte směs vychladit do lednice.
Kompletace kávových řezů a servírování
Nejdříve si kakaový korpus uprostřed rozřízněte ostrým a širokým nožem na dvě stejně široké poloviny. Dno bude tvořit kakaové těsto, které pokapejte rumovým sirupem, aby se zvláčnilo. Pak rovnoměrně celý povrch potřete jednou částí kávového krému. Přiklopte ořechovým korpusem a na jeho vrch opět navrstvěte po celé ploše zbytek krémové náplně. Vrchní díl bude tvořen kakaovým korpusem.
Hotový zákusek je možné potřít i čokoládovou polevou vytvořenou z hořké čokolády na vaření a smetany. Ideální bude, když kávové řezy ponecháte vychladnout v lednici do druhého dne. Ovšem není jistota, zda tak dlouho na plechu vydrží. Jsou totiž opravdu velice chutné. Přejeme dobrou chuť!