Jak udržet vývar čerstvý po dobu půl roku bez zavařování a mražení: Venkovské tajemství předávané po generacích

Fotografie: Depositphotos

Vývar je velmi zdravé jídlo, které vaše tělo a organismus ocení zejména během chladných měsíců. Zde najdete návod, jak ho uchovat čerstvý až půl roku.

Začíná období, kdy mnoho lidí začíná vařit chutné vývary z kostí, masa, chrupavek a zdravých tuků. Tento lahodný pokrm disponuje řadou zdravotních přínosů, které ocení zejména váš imunitní systém během chladných měsíců, období plného nepříjemných chřipek a nachlazení. Pokud však chcete vývar jíst častěji a také jej skladovat, měli byste jít na to správnou a pohodlnější cestou – jeho mražení a konzervování totiž může zabrat velké množství času.

Kvalitní pokrm pro pevné zdraví

Většina lidí připravuje vývar tak, že ho po dokončení scedí, poté jej nechají přes noc v lednici ztuhnout, oddělí tuk a nakonec jej po porcích zamrazí. Tento proces vám však může zabrat velké množství času a upřímně řečeno, pokud tento lahodný pokrm chcete jíst častěji, není rozumné jej neustále zamrazovat. Stejně tak byste se měli vyhýbat konzervování, což je podobně složitý proces. Naštěstí však existuje další skvělý způsob, jak kuřecí vývar lze uchovat – a to až neuvěřitelných 6 měsíců.

Každá várka vývaru začíná kvalitními kostmi a masem z pastevně chovaných slepic (nebo ještě lépe slepic z vašeho dvorku). Ty totiž kromě lahodných vajec disponují velmi kvalitním tukem, který se v nich usazuje. Jelikož žijí v chladnějším období (zejména nyní přes zimu), jejich maso je velmi zdravé a kvalitní. Většinou jsou tyto domácí slepice krásně baculaté a plné zdravého tuku, který je udržuje v teple i během těch nejchladnějších mrazů.

Jak uchovat vývar po dobu 6 měsíců

Jakmile tedy bude várka vašeho vývaru hotová, abyste ji uchovali až 6 měsíců bez nutnosti konzervování nebo zmrazování, stačí zajistit, aby se na vrcholu každé sklenice nebo nádoby, do které jej přecedíte, nacházelo asi půl šálku vyškvařeného tuku. Pokud máte kvalitní maso z pastevního chovu, je to tak jednoduché, že vývar stačí prostě přecedit do sklenic a poté jen ledovat, jak tuk plave nahoře. Po naplnění každé sklenice ji uzavřete víčkem a uložte do ledničky – tuk během několika hodin ztuhne a utěsní vývar.

Fotografie: Pixabay

Tento zdravý tuk vyloučí veškerý vzduch a uchová váš domácí vývar v lednici čerstvý až neuvěřitelných 6 měsíců. Dejte si jen pozor, abyste tuk nechtěně nepropíchli. Jakmile se totiž vzduch dostane dovnitř, tekutina se může začít velmi rychle kazit a vydrží čerstvá pouze několik dní.

Drůbeží tuk

Drůbeží tuk obsahuje mononenasycenou mastnou kyselinu palmitoolejovou, která účinně posiluje imunitní systém a má příznivé účinky na cholesterol. Jsou to však právě slepice, které jím disponují ze všech druhů drůbeže nejvíce. A aby toho nebylo málo, pokud bylo kuře chováno na pastvě na trávě a plevelech, obsahuje jeho tuk také velké množství omega-3 mastných kyselin a vitamínu D. Jde však také o tuky, které dodávají maso lahodnou a bohatou chuť.

Zdroj: Myhumblekitchen