Kávový zákusek s čokoládovou polevou

Tento kávový zákusek můžete směle servírovat jako sladkou tečku po dobrém obědě, nebo večeři s přáteli. Zcela určitě budete mít u všech úspěch. Chuť kávy a čokolády snad miluje každý. Příprava není nijak zvlášť složitá. Pusťte se do toho.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu kávového zákusku?

Na těsto si připravte:

  • 5 vajíček
  • 150 gramů krupicového cukru
  • špetku soli
  • trochu vanilkového cukru
  • 50 mililitrů slunečnicového oleje
  • 65 mililitrů mléka
  • 170 gramů polohrubé mouky
  • 30 gramů kakaového prášku
  • 1 prášek do pečiva

Dále budete potřebovat na dochucení a polevu:

  • 500 mililitrů smetany
  • 300 gramů mléčné čokolády
  • šálek uvařené a vychladlé kávy

Jak postupovat?

V míse si vyšlehejte vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem a špetkou soli. Poté přilijte slunečnicový olej, mléko, přisypte mouku, kakao a prášek do pečiva. Vypracujte metličkou nebo mixérem hladké a polotekuté těsto. To vlijte do plechu vystlaného pečícím papírem a špachtlí těsto rozprostřete.

Následně dejte péct do trouby na 170 stupňů Celsia po dobu dvaceti minut cca. Až se koláč upeče, nalijte na něj po celé ploše pomocí naběračky uvařenou kávu. Ta se skvěle absorbuje do piškotu.

Ve vodní lázni si pak připravte čokoládovou polevu ze smetany a mléčné čokolády. Tu nalijte na zákusek a nechte zatuhnout. Podávejte pokrájené na menší porce například s kopečkem vanilkové zmrzliny, nebo se šlehačkou. Je to neuvěřitelná dobrota!

Pokud nemáte rádi mléčnou čokoládu, můžete ji nahradit klidně i hořkou, nebo bílou. Či je možné zkombinovat oba druhy a udělat jakousi mozaiku. Skvěle doplní dezert i čerstvé ovoce, jako jsou například jahody, nebo borůvky. V případě, že budete chtít intenzivnější chuť koláče, přidejte do kávy trochu koňaku. V tomto případě se ale nedoporučuje konzumace malým dětem. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]