Když máte sklizené okurky, naložte je do pikantního nálevu

Letošní sklizeň se pomalu a jistě blíží ke konci. Avšak někteří zahrádkáři stále svou úrodu ještě nezužitkovali, nebo stále přemýšlí, jak s ní naložit. Pokud jste na zahradě sklidili okurky, můžete se inspirovat tímto skvělým receptem, který oživí vaše nakládané zásoby na zimu. Nemusíte se omezit jen na „kvašáky“, určitě vám zachutnají i okurky jemně pikantní. Jak na ně?

Recept na nakládané pikantní okurky

Před zahájením nakládání si připravte následující suroviny:

  • 4 kilogramy okurek
  • 200 gramů cukru
  • 200 mililitrů octa (9 %)
  • 200 mililitrů slunečnicového oleje

Dále budete potřebovat: dvě lžíce soli, 2 lžíce hořčičného prášku, lžičku celého, nebo mletého pepře, svazek kopru a také 2 hlavy česneku.

Jak postupovat při přípravě nakládaných okurek?

Okurky pečlivě omyjte ve vlažné vodě, očistěte a pokrájejte na kostky, nebo plátky. Záleží na vás, co preferujete. Poté si ve větší míse smíchejte sůl, cukr, hořčičný prášek, pepř, stroužky česneku, čerstvý kopr, slunečnicový olej a ocet.

K směsi přidejte pokrájené okurky a nechte marinovat asi dvě hodiny. Každých třicet minut salát promíchejte vařečkou. Mezitím si připravte sklenice na nakládání. Ty byste měli v nejlepším případě sterilizovat.

Po uplynutí dvou hodin navrstvěte do sklenic rovnoměrně okurkový salát i s lákem, přiklopte víčkem a dejte do velkého hrnce s trochou vody zavařit na deset minut (nádoby o objemu 500 ml), nebo na patnáct minut (nádoby o objemu litr).

Po zavaření dobře utáhněte víčka a sklenice vyjměte. Otočte je dnem vzhůru a nechte vychladnout. Uchovávejte salát na temném a chladném místě. Ideálně tedy ve sklepě, nebo špajzu.

Díky česneku budou okurky jemně štiplavé. Hodit se budou perfektně k masovým a bramborovým pokrmům. Doplníte jimi i potřebné vitamíny a minerály. Zejména v zimě přijdou vhod. Kromě kopru můžete do salátu přidat i jiné oblíbené bylinky. Hodit se bude například i petržel.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]