Toto přírodní hnojivo zajistí bohatou úrodu. Příprava zabere 5 minut i naprostému laikovi

Fotografie: Depositphotos

Z úporného plevelu vyrobíte hnojivo, které na rostliny působí doslova jako živá voda. Obsahuje řadu prospěšných látek podporujících bujný růst vaší zeleniny.

Pokud nejste zrovna příznivci chemických hnojiv, určitě vyzkoušejte toto bio hnojivo z kopřiv. Jeho výroba je jednoduchá a nic nestojí. Jak uvádí PražskýPatriot, kopřivy obsahují celou řadu prospěšných látek, jako je železo, vápník, kyselina křemičitá, organické a minerální látky, a především dusík. Rostliny rovněž chrání před nájezdy mšic. Podívejte se, jak jednoduše kopřivovou jíchu připravit.

Výroba trvá přibližně 2 týdny

Vezměte si rukavice a natrhejte velké množství kopřiv, ideálně mladých nebo těch před květem. Kopřivy můžete nasekat na menší části, abyste urychlili jejich rozklad. Poté jimi připravenou nádobu napěchujte asi do poloviny její výšky. Vše následně zalijte vodou a nechte 10 cm volného okraje, aby vám zákvas nepřetekl.

Nádobu přiklopte víkem nebo deskou a nechte pomalu kvasit. Občas vše promíchejte. Jakmile se přestanou v zákvasu tvořit bublinky a voda ztmavne, je hnojivo připravené k použití. Tento proces trvá podle webu Pukuotukas 2–3 týdny. Před jeho použitím zákvas sceďte a řeďte v poměru 1 : 10 s vodou. Jíchu používejte k zálivce každé dva týdny. Pokud s ní chcete zalévat pravidelně, řeďte ji v poměru 1 : 50.

Díky tomuto zázračnému hnojivu z kuchyňských zbytků porostou okurky jako o život

Postřik na list odradí mšice

Obdobně si z ní můžete vyrobit také postřik, který rostliny chrání před nevítanými mšicemi. V tomto případě zřeďte jíchu v poměru 1 : 20, nalijte do postřikovače a ošetřete s ní listy rostlin, a to i z jejich spodní strany. Kopřivová jícha je ideální pro zálivku rajčat a paprik. Napomáhá rostlině k bujnému růstu zelených částí a podporuje její celkovou pevnost a odolnost. Zalévat jíchou můžete téměř vše, včetně okrasných rostlin i letniček.

sběr kopřiv
Fotografie: Freepik

Kopřivovou jíchu ale raději vynechejte u česneku, cibule, hrachu, fazolí a bylinek. Rostliny po tomto hnojivu rostou opravdu jako z jíchy. Připravte se však na zápach, který výrobu tohoto hnojiva provází. Proto nádobu umístěte v dostatečné vzdálenosti od obydlí nebo sousedů. Na SvětěKreativity se můžete podívat také na výrobu domácího přírodního hnojiva z kvasnic – ty milují především rajčata.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*