Efektivní způsoby, jak se zbavit plevele ze spár na terase či chodníku

Plevel znepříjemňuje život nejen pěstitelům různých druhů zeleniny a ovoce, ale také všem lidem, kteří mají kolem svého domu zámkovou dlažbu, či betonové chodníky. Plevel si zkrátka vždy najde nějaké cestičky.

Mezi nejčastější druhy plevele, na které můžete natrefit, patří například pýr plazivý, lipnice roční, svlačec rolní, řebříček obecný, šťavel růžkatý, bršlice kozí noha, mochna plazivá, pcháč rolní, podběl lékařský, merlík bílý, nebo třeba známá pampeliška neboli smetánka lékařská. Jak tedy úspěšně bojovat proti tomu, aby plevel nekazil vzhled dlažby a cest kolem vašeho obydlí? Vyzkoušejte tyto tipy.

Praktické tipy na odstranění plevele

K roztokům, které úspěšně zatočí s plevelem v okolí cest potřebujete jen pár základních surovin, a to jsou sůl, ocet, prací prášek a voda.

  • Roztok z vody a octa: k přípravě roztoku použijte 70 % ocet a zřeďte jej s vodou v poměru 1 ku 3 (tři díly vody). Pak směsí plevel pravidelně kropte. Jeho efektivní likvidace docílíte už za 6 až 9 hodin od zalití.
  • Sůl s pracím prostředkem: tuto kombinaci ještě smíchejte s vodou a opět kropte plevel.

Další účinné metody k odstranění nežádoucího plevele

Mezi další skvělé metody k odstranění plevele můžeme zařadit například vroucí vodu, tou pokropte příslušné trávy a vzápětí uvidíte výrazný efekt. Skvělým pomocníkem při hubení plevele je i kukuřičný škrob, kterým trávu sypejte každý den a za pár dní máte po starostech. Kromě toho pomůže například i ředěná modrá skalice, nebo čistý líh.

Pokud jste vyzkoušeli všechny metody a žádná stále nezabírá, pak je nasnadě pořídit vysoce účinné pesticidy, které zakoupíte v jakémkoliv zahradnictví. Zde vám také poradí, jaké produkty jsou na plevel v oblasti chodníků nejvhodnější. Plevel bohužel nepostačí posekat, či vyplít, naroste totiž znovu. Má velice houževnaté kořeny, které je zapotřebí zodpovědně zahubit.

Fotografie: Pinterest

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]