Jedlá soda je praktický pomocník nejen v kuchyni, ale i na zahradě při pěstování rostlin

Jedlá soda je běžně dostupná v jakémkoliv obchodě s potravinami, nebo také v lékárnách. Nejčastěji se používá při poruchách zažívání, nevolnostech, nebo jako náhrada za kypřící prášek do těsta, aby vykynulo. Některé šikovné hospodyňky ji rády používají i v domácnosti, například při bělení prádla, nebo záclon. Její užití je však velice vhodné i na zahradě, při pěstování různých druhů plodin. Jak a na co tedy může jedlá soda pomoci při zahradničení?

Na vinnou révu je roztok ze sody ideální

Výborným pomocníkem je jedlá soda při pěstování vinné révy. Roztok z ní totiž zvýší cukernatost hroznových bobulí a také pomáhá bojovat proti různým druhům škůdců. A pokud vinnou révu tekutinou pravidelně poprášíte, zabráníte i takzvané šedé hnilobě (šedá plíseň), která má tendenci tvořit se na plodech vinné révy. K roztoku na rostliny budete potřebovat:

  • 75 gramů jedlé sody
  • a 10 litrů čisté vody

Jedlou sodu ve vodě řádně rozpusťte a přelijte do rozprašovače. Vinnou révu můžete pouze kropit, nebo také zalévat dle potřeby, čím častěji tím lépe. Budete nadšení z jejich báječných účinků!

Jedlá soda na okurky, zelí a angrešt

Pakliže vaše okurky, či angrešt napadli škůdci, nebo tyto rostliny chcete jen ochránit, připravte si profylaktický postřik z těchto surovin: lžíce jedlé sody, jedna aspirinová pilulka, čajová lžička tekutého mýdla (nebo mýdlového roztoku), lžíce oleje.

Všechny uvedené ingredience smíchejte asi ve čtyřech a půl litrech čisté vody. Pak používejte alespoň jednou týdně na své pěstované plodiny ve formě postřiku.

Proti žloutnutí okurkových listů je perfektní i roztok jedné lžíce jedlé sody s deseti litry čisté vody. A jestli bojujete neúčinně proti housenkám, které vám okusují hlávkové zelí, stačí práškem jedlé sody rovnou zeleninu posypat a máte po starostech. Přejeme bohatou úrodu, bez komplikací!

Fotografie: Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]