Skladujte mrkev tak, aby byla, co nejdéle čerstvá a udržela si v sobě důležité vitamíny

Fotografie: Pixabay

Mnoho začínajících zahrádkářů řeší v tomto období otázku skladování sklizené mrkve. Existuje hned několik variant, jak docílit toho, že si vaše zelenina zachová čerstvost a tím i hodnotné vitamíny. Inspirujte se následujícími tipy, které vám značně usnadní život.

Fotografie: BigStock

Skladování v písku jako nejlepší varianta

Ideálním metodou, která jednoznačně zachová čerstvost mrkví, je skladování zeleniny v písku. K tomuto účelu potřebujete rozměrnější kbelík či bedýnku ze dřeva (může být i plastová), staré noviny a větší množství jemného písku. Před skladováním mrkve očistěte od zelené natě, ponechte však na vrchu alespoň půl centimetru stonků.

Popraskané mrkve dejte zamrazit, nebo zpracujte. Zeleninu zásadně neomývejte. Poté na dno kyblíku či bedýnky rozložte staré noviny (silnější vrstvu), ty zasypte řádnou vrstvou písku, a nakonec na něj vyskládejte příslušné mrkve.

Opět zasypte pískem a takto opakujte, dokud neuskladníte všechnu zeleninu a nevyplníte nádobu. Bednu nebo kyblík umístěte nejlépe do chladné a temné místnosti, kde není přílišná vlhkost vzduchu.

Fotografie: BigStock

Podobně můžete skladovat i červenou řepu a brambory

Kromě mrkve lze do písku uložit i červenou řepu a brambory. V těchto případech postupujte zcela identickým způsobem, jako u mrkve. Tak zachováte zelenině všechny hodnotné látky (vitamíny a minerály) a šťavnatost.

Fotografie: BigStock

Zamražení jako nejzazší možnost

Některé hospodyňky sklizenou a očištěnou zeleninu ze zahrádky zamrazují v plastových sáčcích či miskách. I tento způsob je možný, avšak ubírá mrkvi, řepě, nebo bramborám na čerstvosti. Také je nutné takto skladovanou úrodu co nejdříve zpracovat.

Před zamrazením sklizené, očištěné a pokrájené druhy zeleniny krátce ponořte do vroucí vody, poté prudce zachlaďte vodou studenou a až posléze úrodu vložte do mrazáku. Myslet byste měli i na to, že například houby je dobré před mražením podusit.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]