Tady je tajemství, jak skladovat letošní jahody tak, že i po 1 roce budou chutnat jako právě utržené ze záhonu

Jestliže vás nebaví neustále shánět čerstvé ovoce, udělejte si zásoby. Kupříkladu jahody můžete vhodným způsobem bez ztráty kvality skladovat až rok.  

Ať již z ovoce rádi vaříte, pečete anebo ho pouze mlsáte, jistě vás potěší, když jej máte doma po ruce a nemusíte ho složitě kupovat. Protože čerstvé potraviny po několika dnech skladování ztrácí na své kvalitě, musíte se rozhodnout, zdali je zpracujete, nebo uskladníte. V případě ovoce, konkrétně jahod, se ovšem při běžném dlouhodobém uložení mění jejich chuťové vlastnosti. Abyste se toho vyvarovali a měli k dispozici jahody „jako ze zahrádky“, zapomeňte mražení a kompotování. Správný způsob skladování je uchová šťavnaté, čerstvé a přesně takové, jako kdybyste je zrovna nasbírali na záhonu.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 3 kilogramy čerstvých jahod
  • 3 kilogramy cukru krupice

Postup přípravy jahod k uskladnění

Chcete-li uskladnit právě nasbírané jahody, zapomeňte na tradiční metody skladování, kterými jsou mražení nebo zavařování. Vhodný postup vám je pomůže uchovat šťavnaté a „čerstvé“ po dobu až jednoho roku (jsou ovšem natolik vynikající, že je pravděpodobně sníte daleko dříve). Ze všeho nejdříve si k ruce vezměte dostatek sklenic, v nichž budete jahody uchovávat. Tyto sklenice, včetně víček, sterilizujte krátkým převařením v dostatku vody.

Jakmile budete mít sklenice i víčka nachystané, přesuňte svoji pozornost k jahodám. Ty nejprve očistěte od zapomenutých listů a dalších nečistot, a posléze je přesypte do větší mísy.

Ve druhém kroku k jahodám nalijte čistou, ledovou vodu a nechte je 5 minut odstát. Po uplynutí potřebné doby vodu z jahod sceďte a plody nechte krátce okapat. Následně si k ruce vezměte prkénko a ostrý nůž a jahodám odřežte stopky.

Pokud máte velké jahody, můžete je pro snazší skladování rozpůlit, popřípadě rozčtvrtit. Očištěné jahody vracejte zpět do mísy, avšak prokládejte je silnými vrstvami cukru krupice. Na 3 kilogramy jahod spotřebujte prozatím 2,8 kilogramu cukru. Zbylých 200 gramů cukru si nechte stranou – upotřebíte je později. Procukrované jahody nechte přibližně 3 hodiny odstát, přičemž je pravidelně promíchávejte, aby pustily šťávu.

Po uplynutí potřebné doby přendejte jahody i s cukrem do sterilizovaných sklenic. Ty plňte téměř až po okraj – volné místo vyplňte 200 gramy zbylého cukru. Jakmile budete mít i poslední krok hotový, sklenice zavíčkujte a uložte na chladné místo bez přístupu slunečního světla (ideální je kupříkladu sklep). Takto uskladněné vydrží jahody „čerstvé“ přibližně 1 rok, avšak můžete si být jistí, že do příští sezóny budou již dávno pryč.