20letý mladík zemřel pár hodin poté, co snědl těstoviny. Lékař vysvětlil proč

Fotografie: iStock

Student zemřel poté, co na večeři snědl 5 dní staré těstoviny. K případu se nově vyjádřil lékař a vysvětlil, co přesně se stalo.

Vše se odehrálo v roce 2008 v Belgii. Už tenkrát byl tento případ rozebírán v časopise Journal of Clinical Microbiology a nyní se k němu vrátil doktor Bernard a vyjádřil se k němu na svém kanále na YouTube. Vysvětlil, co přesně se stalo a jak takové situaci předcházet. Jeho video mělo několik milionů zhlédnutí a média ho šířila dále, aby se takto zbytečná smrt už nikdy neopakovala.

Pět dní staré jídlo

V říjnu roku 2008 se dvacetiletý belgický student vrátil domů z univerzity. K večeři si v mikrovlnné troubě ohřál misku těstovin s rajčatovou omáčkou. Avšak nutno podotknout, že těstoviny stály na lince v pokojové teplotě celých pět dní. Po večeři si odešel ven zasportovat. Ale už o necelou hodinu později běžel zpátky domů.

Trápila ho nevolnost, bolest hlavy a břicha. Později se přidalo zvracení a průjem. Bohužel nevyhledal lékařskou pomoc a rozhodl se, že se z toho vyspí. Kolem půlnoci šel tedy spát. Ráno, když rodiče zaznamenali, že syn nevstává do školy, šli ho zkontrolovat. Našli ho však již bez známek života.

Zbytečná smrt

Smrt byla později stanovena na 4 hodiny ráno a celkově 10 hodin po konzumaci jídla. Pitva prokázala, že příčinou úmrtí byla akutní pankreatitida a nekróza jater. Ve vzorcích stolice byl odhalen Bacillus cereus, což je bakterie, která produkuje toxiny, způsobuje průjmy, zvracení a otravy z jídla. Nově se ukazuje, že je zodpovědná i za některé infekce mimo trávicí trakt.

Fotografie: Freepik

Tato bakterie je běžně přítomna ve střevní mikroflóře a vyskytuje se prakticky všude v okolním prostředí, tedy v půdě, prachu, ve vodě i na rostlinách. Problém však nastane ve chvíli, kdy se pomnoží, a to se děje právě ve špatně skladovaných potravinách. Především v rýži, těstovinách, mléčných výrobcích a zelenině.

Skladování potravin

Aby nedošlo k otravě, je potřeba zabránit jejímu množení. Nesnězené uvařené jídlo bychom měli ihned po tom, co vychladne, umístit do lednice. Optimální teplota pro růst těchto bakterií je asi 30 °C. V teplotě nad 60 °C se už nemnoží, ovšem pouhý ohřev jídla ji nezlikviduje.

Nutno dodat, že pět dní staré těstoviny v pokojové teplotě už musely vykazovat i na chuti nějaké známky zkaženosti. To ale neznamená, že bakterie není i v jídle, které se zdá být v pořádku. Není tedy úplně dobré spoléhat jen na čich a chuť.

Fotografie: Freepik

U nás je ročně hlášeno kolem třiceti otrav touto bakterií. Předpokládá se však, že jich bude mnohem více, protože většina z nich není nahlášena. Málokdy vede otrava touto bakterií k úmrtí. Převážně způsobí zvracení nebo průjem, který netrvá déle než 24 hodin. Někdy však mohou být kvůli produkci toxinů v ohrožení játra a jak vidíme v tomto případě, vzácně může mít i fatální následky.

Zdroj: Journal of Clinical Microbiology, Metro