Znáte takové ty chvíle, kdy vás „honí mlsná“, ale v lednici zrovna není nic, co by vám přišlo k chuti? S tímto skvělým dezertem budete mít vyřešeno!
Sladké zákusky. Ano, všichni víme, že by neměly být hlavním bodem zdravého stravování, ale ruku na srdce – kdo si občas rád nezamlsá. Dezerty připravované z kávy, smetany a sušenek nebo lehkého piškotu právem patří k velmi oblíbeným. Jsou lahodné, přitom příprava zpravidla nezabere dlouhé hodiny a zvládne ji i méně zkušený kuchař či kuchařinka.
Tiramisu bez pečení
Existují samozřejmě i zákusky, k jejichž přípravě nepotřebujeme troubu, ba téměř nezašpiníme nádobí. Základní práci za nás totiž udělali lidé ve výrobně cukrovinek. I k tomuto nepečenému tiramisu postačí sušenky, smetanový sýr Mascarpone a káva. Výsledný efekt bude ovšem dechberoucí! Tento dezert vám bude chutnat ke kávě, vytvoří ale i skvělé občerstvení pro slavnostní příležitosti.
Ingredience na nepečené tiramisu:
- Sušenky (například typu Bebe) – 24 ks;
- Mascarpone – 500 g;
- Krystalový cukr – 4 polévkové lžíce;
- Vejce – 4 ks;
- Pomeranče – 4 ks;
- Káva espresso – 6 polévkových lžic;
- Tmavá čokoláda – na posypání dezertu
Nadýchaná švýcarská kakaová roláda, o které mluví všechny moje kamarádky: Chutná lépe než z cukrárny
Postup přípravy nepečeného tiramisu:
- Nejdříve oddělte bílky od žloutků.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Musí držet tvar, což poznáte tak, že mísu zkusíte překlopit dnem vzhůru – sníh z ní nesmí stékat.
- Do vzniklého sněhu přidejte 2 lžíce cukru a dobře promíchejte.
- I vaječné žloutky mixérem vyšlehejte.
- Ke žloutkům také přidejte 2 lžíce cukru a dobře promíchejte.
- Do takto připravených žloutků vmíchejte mascarpone.
- Ke žloutkovému krému přidejte bílkový sníh a opatrně jedním směrem promíchejte.
- Polovinu sušenek vykoupejte v kávě a položte je na dno připravené formy na dort.
- Sušenky pokryjte vrstvou krému.
- Jako třetí vrstvu použijte plátky pomerančů.
- Stejný postup (tedy nejprve sušenky a na ně krém) opakujte i s nenamočenými sušenkami.
- Tiramisu ozdobte strouhanou čokoládou.
- Dejte do lednice, kde by dezert měl před podáváním strávit minimálně 2-3 hodiny.
Napište komentář