Krémové kotlety po savojsku. Tradiční francouzský recept, který neděláte naposledy

kotlety se sýrem

Toto je jídlo pro opravdové labužníky. Maso zapečené v krémově sýrové omáčce bude chutnat všem. Příprava je velmi jednoduchá a ochutnáte francouzskou kuchyni.

Tyto zapečené kotlety jsou tradičně připravovány z telecího masa. Pokrm původně pochází z francouzských Alp. Dnes se připravuje v mnoha variantách. Do pekáčku se přidává šunka, sýr a hustá smetana. Jídlo je tak trošku kalorickou bombou. Občas zhřešit však většině lidí neuškodí. Rozteklý sýr a měkké masíčko pod zlatavou krustou, tomu odolá opravdu jen málokdo.

Ingredience na 4 porce

  • 4 telecí řízky
  • 4 plátky sýra Beaufort
  • 2 vejce
  • 2 kelímky husté smetany do omáček
  • 4 plátky šunky
  • sůl a pepř podle chuti

Příprava savojských kotlet

Telecí maso naklepejte osolte a opepřete. Pokud máte troubu s grilem, zapněte ji a maso položte na grilovací mřížku. Nechte ho asi 5 minut pod grilem, dokud nebude mírně hnědé. Pokud troubu s grilem nemáte, osmažte plátky masa na prudko na pánvi. Asi 2 minuty z každé strany. Potom si vezměte pekáč nebo zapékací mísu a maso do ní vložte. Troubu si předehřejte na 180°C.

maso na pánvi
Fotografie: Freepik

V misce si rozšlehejte vejce a přilijte k nim hustší smetanu. Ideální je krémová do omáček, pokud ji neseženete, můžete použít i smetanu ke šlehání. Směs dochuťte solí a pepřem. Na každý plátek masa položte plátek dobré šunky a plátek sýra Beaufort. Ten můžete nahradit jiným tvrdým dlouho zrajícím sýrem z kravského mléka. Nyní na maso nalijte smetanovou směs a podle potřeby ještě osolte a opepřete.

rozklepnutí vejce
Fotografie: Freepik

Pekáček dejte odkrytý do vyhřáté trouby a pečte asi 20 minut na 180°C. Na vrchu by se měla vytvořit nahnědlá kůrčička. Jakmile je hotovo vytáhněte pekáček z trouby a můžete servírovat. Jako příloha se nejlépe hodí brambory. Ty mohou být dušné, smažené, ale podává se dokonce i bramborová kaše. Chcete-li těžké jídlo více odlehčit, servírujte ho pouze se zeleninovou přílohou. Vhodný je zeleninový salát nebo zelená zelenina, jako třeba křupavé zelené fazolky.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*