Krtkův granko dort podle nového receptu s banánovým překvapením a krémem z kondenzovaného mléka

Na přípravu dortu budeme potřebovat tyto přísady:

Základ:

  • Kefír – hrnek
  • Cukr – hrnek
  • Mouka – hrnek
  • Vejce – 1 ks
  • Kakao – polévková lžíce
  • Jedlá soda – čajová lžička
  • Slunečnicový olej – 3 lžíce
  • Sůl – dle potřeby
  • Vanilin – dle chuti

Krém:

  • Kondenzované mléko – hrnek
  • Máslo – 250 g
  • Banán
  • Nastrouhaná čokoláda – dle potřeby

Jak postupovat?

Nejprve rozšleháme vejce se solí. K němu postupně přidáváme cukr. Jakmile hmota získá potřebnou nadýchanost, přidáme olej.

Následně přilijeme kefír a přisypeme lžičku jedlé sody.

Poté, co se hmota spojí, v oddělené nádobě prosejeme mouku, kterou spolu s kakaem přidáme k těstu. To po propojení s oběma sypkými ingrediencemi přelijeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 180 stupních po dobu 30-40 minut, míru propečenosti kontrolujeme pomocí špejle.

Pro přípravu krému necháme máslo ohřát při pokojové teplotě, aby bylo dostatečně měkké. Vyšleháme jej, aby nabylo nadýchané konzistence, a postupně k němu přiléváme kondenzované mléko. Výsledná směs by měla být hladká a nadýchaná.

Po dopečení necháme korpus zcela vychladnout. Až se tak stane, odřízneme jeho horní vrstvu a rozdělíme jej na poloviny.

Na spodní polovinu naneseme krém. Pokud chceme, přidat můžeme i banán nakrájený na plátky. Tuto vrstvu zakryjeme druhou částí korpusu.

Horní část a boky namažeme krémem. Mezitím rozdrobíme původní horní vrstvu, kterou dort posypeme.

Výsledný dort můžeme posypat nastrouhanou čokoládou, k dozdobení je možné použít i ovoce dle vlastních preferencí. Také zde totiž platí, že fantazii (ani chutím) se meze nekladou.

Podáváme jako dezert ke kávě, tento dort však může posloužit i jako chutná snídaně.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]