Křupavé a zároveň jemné: Upečte si sladké placky zvané Scovergi

Pokud máte chuť na něco sladkého a nezvyklého, usmažte si „Scovergi“. Tyto lahodně jemné a zároveň křupavé placky vás vynesou do nebe. Pojídat je můžete jen tak samotné s moučkovým cukrem, nebo je možné si na ně pomazat marmeládu. Jsou zkrátka dokonalé a velmi snadné na přípravu, vyzkoušejte je!

Jaké suroviny budete potřebovat na sladké placky?

Než se pustíte do smažení, připravte si následující ingredience:

  • 2 vejce
  • špetku soli
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva

Také budete potřebovat: 2 lžíce bílého jogurtu, 200 gramů hladké mouky, slunečnicový olej na smažení a moučkový cukr k servírování.

Jak postupovat při přípravě sladkých placek?

V hlubší míse si smíchejte vejce, špetku soli, cukr, kypřící prášek do pečiva a bílý jogurt. Vytvořte hladkou směs bez hrudek. Následně do těsta prosejte přes jemné sítko hladkou mouku a zapracujte ji rukama. Hmota by měla být měkká a vláčná. Těsto nechte odpočívat asi deset minut a posléze rozdělte na osm stejně velkých kousků.

Z jednotlivých kusů vytvořte přiměřeně široké a vysoké placky a smažte je na rozpáleném slunečnicovém oleji do zlatova z obou stran. Hotové placky pokládejte na talíř vystlaný savými papírovými utěrkami, aby se odsál přirozeně přebytečný tuk.

Servírování placek

Usmažené placky posypte moučkovým cukrem a podávejte s oblíbeným šálkem kávy, kakaa, nebo čaje. Skvělé bude smažené těsto také se sladkou zakysanou smetanou a šlehačkou. Na placky se hodí rovněž sladký tvaroh, jogurt, ovocný džem, nebo třeba oříšková pomazánka s čokoládou Nutella.

Ochutit si zkrátka tuto dobrotu můžete, jakkoliv budete chtít. Možností je připravit placky i na slaný způsob. Do těsta tak přidáte jen méně cukru. Na povrch slaných placek lze navrstvit kečup, lisovaný česnek a strouhaný sýr a máte trochu jinou verzi langošů. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]