Křupavé bramborové placky z trouby jsou vhodné nejen místo chipsů

Hledáte tip na rychlou a snadnou chuťovku na oslavu, party, nebo jen tak k televizi? Pak jsou skvělou volbou tyto křupavé bramborové placky, které vaše chuťové pohárky rozhodně uspokojí. Jejich příprava není nikterak zdlouhavá a zvládne je i začátečník. A z výsledku budete opravdu nadšení. Tyto placky totiž nejsou tak mastné, jako klasické bramboráky. Pečou se totiž v troubě.

Co budete potřebovat k výrobě křupavých bramborových placek?

Než se pustíte do přípravy této dobroty, obstarejte si tyto suroviny:

  • 500 gramů brambor (nejlépe varný typ C)
  • 1 vejce
  • 3 velké lžíce ovesných vloček
  • cibuli, olej

Také je potřeba mít koření na dochucení, a to sůl, pepř. Případně je možné připravit si i česnek, nebo oblíbené bylinky (petržel, pažitku, majoránku).

Jak postupovat při přípravě bramborových placek?

Brambory si oloupejte, omyjte pod vlažnou vodou a nastrouhejte najemno do hlubší mísy. Nechte odstát asi čtvrt hodiny. Pak odlijte přebytečnou vodu, kterou brambory pustily. Následně si očistěte cibuli a pokrájejte na menší kostičky, můžete ji však rovněž nastrouhat na struhadle a přidejte do bramborové hmoty.

Do bramborové směsi pak rozklepněte jedno vejce, přisypte ovesné vločky a všechny suroviny důkladně promíchejte, aby se propojily. Nakonec dochuťte ještě solí, pepřem, případně dalším oblíbeným kořením, či bylinkami.

K ruce si vezměte plech a vystelte jej pečícím papírem. Na něj pak vyskládejte v rukou vytvořené bramborové placky. Dejte do trouby péct na 30 minut při 220 stupních Celsia. Na povrchu by měly placky zezlátnout, poté budou hotové. Jsou velmi chutné teplé i studené.

Výborně se k nim hodí jakýkoliv dip, či nakládaná zeleninka. Podávat je můžete i k oblíbeným masovým směsím jako přílohu. Zapíjet tyto křupavé bramborové placky můžete ideálně dobře vychlazeným pivem. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]