Křupavé máslové sušenky, které lze použít i jako vánoční cukroví

Tyto máslové sušenky si zamilujete. Jejich příprava je velmi jednoduchá a výsledek fantastický. Plnit je můžete, čím se vám jen zachce. Dokonalé budou jak s kávovým krémem, tak třeba jen s marmeládou a čokoládovou polevou. Chutné jsou však i samotné posypané moučkovým cukrem.

Potřebné suroviny na máslové sušenky

Než se pustíte do pečení, připravte si:

  • 250 gramů hladké mouky
  • 90 gramů moučkového cukru
  • 2 vaječné bílky
  • 180 gramů změklého másla
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 lžičku vanilkového extraktu (nebo 8 gramů vanilkového cukru)
  • špetku soli
  • ovocná džem nebo marmeládu dle chuti

Jak připravit máslové sušenky

Ve větší míse si vyšlehejte změklé máslo do pěny. Pak přidejte špetku soli, vanilkový cukr, moučkový cukr a stále míchejte. Dále přidejte do směsi vaječné bílky a šlehejte asi pět minut.

Nakonec přisypte do těsta hladkou mouku a prášek do pečiva a suroviny opět propojte. Získáte tak hladké a mírně lepivé těsto bez hrudek. Hmotu následně špachtlí navrstvěte do cukrářského sáčku s větším vroubkovaným kónusem.

K ruce si vezměte plech vystlaná pečícím papírem a na neste na něj silnější proužky, které se záhy po upečení stanou sušenkami.

Fáze pečení a kompletace máslových sušenek

Těsto pak dejte do trouby péct na 20 minut při 180 stupních Celsia. Na povrchu sušenek se vytvoří zlatavá krusta.

Upečené sušenky vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Nakonec je pomažte džemem (hodí se zejména rybízový a jahodový) a slepte vždy dva kusy k sobě. Dozdobit cukroví můžete čokoládovou polevou. Sušenky vydrží při skladování v krabici poměrně dlouhou dobu. Je potřeba je uložit na suché a chladnější místo. Když se uleží, budou vláčnější a chuťově jemnější. Perfektně doplní šálek čaje, nebo kávy.

Naplnit sušenky lze i Nutellou, či pudinkovým krémem. Je jen na vás, na co budete mít chuť. Ať se cukroví podaří!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]