Tento placatý chléb můžete používat podobně jako tortillu. V tomto receptu do něj zabalte směs mletého masa. Uvidíte, že si tuto slanou večeři zamilujete.
Chléb Lavaš pochází z jihoasijské kuchyně a hojně se peče především v Arménii, Ázerbájdžánu, Íránu nebo Turecku. Jedná se o kynutý chléb, který se vyválí do placky a poté se peče přilepený na stěnách hliněné pece. Použít jej můžete podobně jako tortilly nebo jiné chlebové placky. V tomto receptu se Lavaš naplní masovou směsí se sýrem a poté se osmaží na pánvi. Křupavé pochoutce určitě neodoláte.
Ingredience na masové rolky
- 300 g mletého masa
- 1 cibule
- ½ lžičky soli
- špetka papriky
- špetka koriandru
- 130 g sýr
- snítka kopru
- 2 vejce
- 60 ml mléko
- 2 polévkové lžíce mouky
- 2 pláty chleba Lavaš
Postup přípravy lavašových rolek
Mleté maso vložte do mísy. Cibulku nakrájejte najemno a přidejte k masu. Přidejte 30 ml mléka, sůl, koriandr a mletou papriku. Sýr nastrouhejte na jemném struhadle a kopr na prkénku nasekejte najemno. Přidejte k masu a nyní vše důkladně v míse promíchejte. Chléb Lavaš si nakrájejte na obdélníky vhodné velikosti.
Nejlepší večeře s mletým masem v hlavní roli, jakou jsem kdy vařila: Lahodný 20minutový recept
Lavaš se prodává jak v obdélníkovém tvaru tak v kulatém. Ideální je, aby se vám podařilo těsto rozkrájet na stejné plátky o velikosti přibližně 15×20 cm. Z uvedeného množství masové směsi tak připravíte čtyři rolky. Na každý obdélník Lavaše tedy navrstvěte ¼ masové směsi a rozprostřete ji po celém povrchu. Pouze si nechte 2 cm místo u horního okraje.
Rolky obalte ve vaječné směsi a osmažte
Smotejte rolku a horní okraj potřete rozšlehaným vejcem, aby se přilepil a rolka se nerozmotávala. Nyní do zbytku rozšlehaných vajec přilejte zbylých 30 ml mléka, dvě polévkové lžíce mouky a špetku soli. Důkladně promíchejte a v této vaječné směsi rolky obalte. Na pánvi si rozehřejte vyšší vrstvu oleje a dejte na ni obalené rolky smažit.
Usmažte je z obou stran do zlatova. Plamen udržujte na střední teplotě, aby se nepřipálily. Hotové rolky přemístěte na papírovou utěrku, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Rolky můžete servírovat samotné, jako rychlou večeři. Můžete k nim však připravit i zeleninový salát nebo váš oblíbený dip, do kterého rolky budete namáčet. Dobrou chuť.
Napište komentář