Grilování je oblíbenou letní aktivitou napříč generacemi. Není to jen o jídle, ale také o setkání s rodinou, kamarády a sousedy.
Někdy se ale stává, že čekání na hotové maso trvá přeci jen příliš dlouho a vytoužený výsledek nemusí chutnat tak dobře, jak jste si představovali. Proto přinášíme tento jednoduchý způsob, jak rovnoměrně a během poměrně krátké doby ugrilovat celé kuře dozlatova. Ideální je, když kuře naložíme den předem, rozleží se a chutě se krásně propojí. Maso pak bude dokonale křehké a šťavnaté.
Suroviny na 4 porce
- 1 kus středně velké chlazené kuře
- 2-3 stroužky česneku
- 150 gramů povoleného másla + 50 gramů másla na závěr
- 5 polévkových lžic rafinovaného oleje (řepkový, slunečnicový)
- půl lžičky pepře
- půl lžičky mleté papriky
- čtvrt lžičky granulovaného česneku
- sůl podle chuti
Příprava
Den před zamýšleným grilováním připravíte kuře tak, že jej položíte na stůl prsíčky dolů a nůžkami na maso ho rozstřihněte podél páteře od biskupa až ke krku. Tlakem rukou pak kuře rozevřete. Otočte ho prsíčky nahoru a pomocí dlaně na prsou a stehnech oddělte kůži od svaloviny. Kůži ale neprotrhněte úplně, poslouží později jako držák na máslo a česnek.
Připravte si marinádu z oleje, soli a koření a potřete s ní nejprve prostor mezi prsními svaly a kůží. Pak do tohoto prostoru rozmístěte na plátky nakrájený česnek (může být i podrcený, nebo nastrouhaný) a kousky změklého másla. Snažte se, aby pokrývalo co největší plochu svaloviny.
Máslo a česnek překryjte kůží a celé kuře promasírujte marinádou. Uložte ho do nádoby, kterou překryjte alobalem, nebo potravinovou folií. Nádobu pak dejte do druhého dne do lednice a maso nechte řádně odležet.
Druhý den kuře upevněte na gril a grilujte na dobře rozpáleném uhlí. Kuře otáčejte každé dvě až tři minuty a hotové by mělo být asi za 50 minut. Zkontrolujte píchnutím nožem, že z otvoru nevytéká krvavá šťáva. Tím se ujistíte, že je maso hotové.
Grilované kuře sundejte z grilu na tortily a na povrch položte pár kousků másla a česneku. Můžete podávat s krájenými rajčaty a okurkami zabalené v tortile a ochucené omáčkou podle vlastního výběru.
Výborný dip na dochucení plněných tortil
Na 4 porce smíchejte 4 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíci kvalitní majonézy, lžičku hořčice, lžičku kečupu, špetku černého pepře a špetku soli. S touto omáčkou pokapejte zeleninu a maso, které balíte do tortily. Výsledkem bude dokonale chutné maso zabalené v dokonale chutné tortile, nad kterou si všichni účastníci grilovačky budou olizovat prsty.
Skvělý celerový salát jako příloha k masu
300 gramů jablek, 300 gramů mrkve a 300 gramů syrového celeru nastrouhejte najemno. Přidejte k nastrouhané směsi 1 lžíci majonézy a 150 – 200 gramů bílého jogurtu. Dochuťte citronovou šťávou, bílým pepřem, solí a případně malým množstvím cukru. Vychlaďte v lednici. Vznikne výborný osvěžující salát po kterém se jen zapráší.