Řadíte-li se mezi labužníky, jistě by vám neměl ujít recept na kuřecí kousky v medovém dresinku. V této úpravě je můžete zařadit i na slavnostní tabuli.
Kuřecí maso je velmi vděčnou surovinou. Dá se z něj vytvořit předkrm, příloha i hlavní jídlo – většinou záleží na způsobu úpravy a velikosti porcí. Následující recept si můžete dle zvolené velikosti kuřecích kousků rovněž uzpůsobit. Takto připravené maso je šťavnaté a jemné, proto ho lze konzumovat i samostatně jako předkrm. Celé jídlo budete mít hotové do hodiny a půl i s nutným (a často zdlouhavým) procesem marinování.
Suroviny potřebné pro přípravu marinovaného masa
- 500 – 600 gramů kuřecích prsních řízků
- 2 kusy čerstvých vajec velikosti M
- 3 polévkové lžíce hladké mouky
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 1 polévková lžíce medu
- 1 čajová lžička citronové kůry
- šťáva z ½ čerstvého citronu
- sůl, pepř dle chuti
- další koření dle chuti a preferencí
Postup přípravy marinády a pečení masa
Ze všeho nejdříve si připravte kuřecí prsní řízky. Ty důkladně očistěte, omyjte ve vlažné vodě a osušte papírovou utěrkou. Očištěné maso následně nakrájejte na tenké proužky asi 1 centimetr široké. Zde dejte pozor, jedná se opravdu o plátky, nikoliv o nudličky. Připravené maso vložte do většího uzavíratelného sáčku, do kterého následně přidáte i marinádu. Zvolte proto dostatečně velký, nebo velikostně odpovídající mísu.
V dalším kroku si nastrouhejte čajovou lžičku citronové kůry a vymačkejte šťávu z poloviny citronu. Šťávu i citronovou kůru dejte k připravenému masu. Máte-li raději pikantnější jídla, můžete množství citronové kůry a šťávy o něco zvýšit.
K masu následně rozklepněte připravená vejce, rostlinný olej a hladkou mouku. Sáček pevně uzavřete a důkladně ho protřepejte, aby se všechny ingredience propojily a maso se zcela obalilo v marinádě. Maso nechte v lednici marinovat 30 – 60 minut.
Po uplynutí požadované doby vyndejte maso z lednice a připravte si větší pánev, na které rozehřejte rostlinný olej. Až bude olej rozpálený, vložte na něj marinované maso. To opékejte na středním plameni asi minutu z každé strany.
Jiným způsobem je příprava v troubě, kdy troubu předehřejete na 180 °C a maso v ní při této teplotě následně pečete 10 – 15 minut. V případě, že byste maso nechtěli zpracovat ihned, můžete ho na čas uschovat do mrazáku a osmažit později.