Květiny dělají naše životy krásnější – v interiéru působí nejen romanticky, ale zároveň celý prostor příjemně zútulní, vytvoří příjemnou atmosféru a vyvolají ve vás líbivé pocity, díky kterým se doma cítíte dobře a chcete zde trávit čas. Některé květiny mohou zdobit nejen u vás doma či na vaší zahradě, ale i na talíři.
Spousta lidí má z květin v pokrmech strach, neboť jim to přijde nepřirozené a zastávají názor, že kytky patří leda tak do květináče. A to je škoda! Díky dnešnímu článku na používání květin v jídle změníte názor. Můžete je s klidným srdcem použít jak do salátů či pomazánek, tak i dezertů, ve kterých chutnají skvěle. Necháte se inspirovat následujícím i recepty?
Sedmikráskový salát
Tento salát vám bude nejen chutnat, ale zároveň potěší vaše oko. Ne nadarmo se říká, že člověk jí i očima. Inu tak dobrou chuť!
Budete potřebovat:
- 4 mrkve
- 150 g hustého jogurtu
- 2 lžíce javorového sirupu
- hrst sedmikrásek
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- šťávu z poloviny citronu
- 1 lžíci kandované pomerančové kúry
Jak postupovat:
- Očistěte a nastrouhejte mrkev, sedmikrásky umyjte ve vodě.
- Z jogurtu, sirupu a citronové šťávy umíchejte dresink.
- Do misky dejte nastrouhanou mrkev, sedmikrásky i dresink, zasypejte slunečnicovými semínky a pomerančovou kúrou.
- Vše zamíchejte a můžete podávat.
Cupcakes s nádechem fialek
Ani fialkám se v kuchyni nemusíte vyhýbat. Vašim pokrmům dodají příjemnou fialovou barvu, o lahodné chuti nemluvě. Kdo nevyzkouší, neuvěří!
Co budete potřebovat:
Na cupcakes:
- 1 prášek do pečiva
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 300 g hustého jogurtu
- 50 ml oleje
- 3 vejce
Na sirup z fialek:
- hrst fialek
- 100 ml vody
- 100 g cukru
- pár kapiček citronu
Na krém:
- 100 g másla
- 100 g smetanového sýra
- 2 lžíce připraveného sirupu
- cukrářské barvivo
Jak postupovat:
Cupcakes:
- Vyšlehejte cukr a vejce. Postupně k nim přidejte olej, jogurt a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Těsto nalijte do formiček a pečte 180° asi 20 minut.
Sirup:
- Propláchněte fialky, zalijte je vodou a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut, pak nechejte vychladnout a sceďte.
- Přidejte cukr a nechte vařit, poté přidejte pár kapek citronu. Vařte tak dlouho, než vám vznikne fialový rozvar.
Krém:
- V sirupu rozpusťte vámi zvolené barvivo.
- Nechte změknout máslo, přesejte moučkový cukr. Všechno následně důkladně smíchejte.
- Krémem naplňte zdobící sáček a jednotlivé cupcakes s ním nazdobte.
Přejeme sladkou, květinovou chuť!
Obrázek: FreeDigitalPhotos