Lahodná roláda z piškotového těsta naplněná strouhanými jablky, už jen po této představě se sbíhají sliny. Nyní máte šanci si ji udělat i doma.
Různých sladkostí je na světě spousta, ale faktem zůstává, že nic nepředčí domácí a poctivě upečený dezert. Třeba tuto lahodnou roládu z piškotového těsta, jež je plněná strouhanými jablky. Bude se vyjímat kdekoliv, ať už ji máte v plánu upéct pro důležitou návštěvu a nebo jen tak, abyste potěšili chuťové pohárky svých blízkých.
Ingredience a postup přípravy těsta
Budete potřebovat:
- Sto dvacet gramů krupicového cukru
- Tři vejce
- Sto dvacet gramů polohrubé mouky
- Jednu čajovou lžičku prášku do pečiva
- Špetku vanilkového cukru
- Dvě čajové lžičky moučkového cukru
- Čtyři pořádně uzrálá jablka
- Jeden citron
- Struhadlo
- Dvě větší mísy
- Šlehač
- Plech na pečení
- Pečící papír
Jako první si oloupejte jablka a s pomocí struhadla je nastrouhejte nahrubo a umístěte do větší mísy. Vezměte si citron, rozdělte jej na dvě poloviny a vymačkejte z něj šťávu. Tou poté zakápněte nastrouhaná jablka, aby vám jen tak neztmavla. Ochuťte je ještě moučkovým cukrem a na chvíli odložte, aby pustila šťávu.
Mezitím si vezměte jinou mísu a rozklepněte do ní vejce, ty poté vyšlehejte spolu s krupicovým cukrem, dokud vám nevznikne pěna. Následně postupně vsypávejte polohrubou mouku, vanilkový cukr a kypřící prášek. Dále šlehejte a vypracujte jednolité těsto, jehož konzistence by měla být taková polotekutá. Poté si přichystejte plech na pečení dle vašich zvolených rozměrů a vystelte jej pečícím papírem.
Jednoduchý recept zvládne naprosto každý
Přichází řada na jablka, ze kterých nejprve sceďte přebytečnou šťávu a poté je rovnoměrně rozprostřete na pečicím papíře. Dejte si záležet na tom, aby všude byla stejná vrstva. Na jablka následně nalijte těsto, opět jej rovnoměrně rozprostřete a troubu si předehřejte na 180 stupňů. Vložte do ní plech a nechejte péct okolo dvaceti minut, pravidelně kontrolujte.
Po vytažení přichází nejdůležitější část, při které musíte být opatrní. Musíte totiž plech obrátit vzhůru nohama a těsto z něj vyklepnout tak, aby se jablečná náplň nacházela nahoře. Jakmile se vám toto povede, tak náročná část stále nekončí, nyní totiž musíte vše zarolovat do správné a poctivé rolády.
Pokud se vám povedl i tento krok, tak si můžete oddychnout, to nejtěžší je za vámi. Hotovou roládu položte na servírovací tác a zasypejte ji moučkovým cukrem. Jakmile ji budete chtít podávat, krájejte ji klasicky na kolečka a servírujte například se šlehačkou a kávou. Dobrou chuť!