Také si k čaji či kávě rádi zobnete něco drobného? Mezi hojně prodávané zboží patří sušenky. Mnohé druhy keksů jsme už v dětství milovali třeba s kakaem.
Některé zdánlivé drobnosti člověku evokují hřejivé chvíle, během nichž mu bylo hezky. Ty okamžiky, kdy babička otevřela kouzelnou plechovou dózu, která skrývala voňavé čajové sušenky ve tvaru koláčků nebo tyčinek, my cítili obrovskou porci lásky a hřál nás nejen připravený nápoj, ale hlavně něčí milující náruč, jsou k nezaplacení. S domácími sušenkami si můžete vzpomínky oživit a předat tuto krásnou tradici dál.
Domácí máslové sušenky jako z kavárny
Nabídka v obchodech je sice široká, ale co si budeme povídat — doma připravené chutnají nejlépe, navíc máte kontrolu nad surovinami. Tyto jemné, rozplývající se sušenky s příjemnou vůní jsou ideální k čaji, černé i bílé kávě nebo kakau. Jejich příprava je snadná, užít si ji můžete i s dětmi. Domácí verze je mnohem lepší než kupovaná, s možností různých náplní podle chuti. Mohou posloužit i jako sváteční (třeba vánoční) cukroví.
Ingredience:
- Změklé máslo (lze nahradit např. máslovou Herou) – 180 g;
- Kukuřičný škrob (Maizena)- 40 g;
- Moučkový cukr – 90 g;
- Vejce – 1 ks;
- Sůl – špetka;
- Vanilkový cukr (může být i vanilinový) – 1 čajová lžička;
- Hladká mouka – 250 g;
- Prášek do pečiva – 1 lžička.
Příprava těsta:
- Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem, špetkou soli, vanilkovým cukrem a kukuřičným škrobem do hladké směsi.
- Přidejte vejce a promíchejte.
- Do směsi prosejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Vypracujte jemné, měkké těsto.
Dokonale nadýchaná kokosová buchta, bez které si kávu už nedokážete představit
Tvarování sušenek:
- Těsto rozdělte na menší kousky.
- Pomocí obyčejného lisu na citrusy vytvarujte sušenky, a to tak, že kousky těsta zatlačíte do špičky lisu. Do takto vzniklých koláčků vytvořte maličké důlky (vmáčknutím špičky lisu).
Pečení:
- Sušenky pečte po dobu 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
- Po vychladnutí můžete důlky naplnit čokoládou, džemem nebo jinou oblíbenou náplní.
Napište komentář