Lahodné houbové lasagne s mletým masem v bešamelové omáčce

Lasagne jsou jedním z nejtypičtějších pokrmů italské kuchyně. Těstovinové placky zapečené s různými druhy omáček, masa, zeleniny a sýra jsou jednoduše skvělé. I když tento pokrm připisujeme Italům, existuje teorie, že jeho původ leží až ve starověkém Řecku, kde podle historických pramenů použili krájené proužky těsta k přípravě podobného druhu jídla a až dosud existuje na řeckém poloostrově druh pečiva zvaný „Lagana“.

Ať už je to jak chce, poradíme vám, jak spojit svou houbařskou vášeň a vášeň pro dobré jídlo díky těmto báječným plackám.

Na lasagne s houbami a mletým masem v bešamelové omáčce budete potřebovat:

  • lasagne – 500 g
  • houby (žampiony nebo lesní houby) – 300 g
  • olivový olej – 50 ml
  • česnek – 4 stroužky
  • mléko – 500 ml
  • hladká mouka – 50 g
  • bazalka
  • mletý černý pepř
  • mleté vepřové maso – 500 g
  • rajčatová pasta – 5 lžic
  • cibule – 1 ks
  • parmezán – 100 g
  • máslo – 100 g
  • muškátový oříšek
  • sůl

Návod na přípravu:

Houby důkladně očistěte, zejména pokud chcete použít ty čerstvě nasbírané. Umyjte je a osušte a pokrájejte je na menší kostky.

Cibuli a česnek oloupejte a očistěte. Obojí nakrájejte na jemné kostičky a na rozpálené pánvi s olivovým olejem osmahněte dozlatova. V této fázi pak přidejte houby pokrájené na kostičky a spolu s cibulí a česnekem je smažte dalších 5 až 7 minut.

Poté přidejte do pánve také mleté maso, které dobře rozmělněte, směs promíchejte, přiklopte pokličkou a duste dalších 5 až 7 minut.

Pak přidejte do pánve pět lžic rajčatové pasty nebo protlaku a také čerstvě nasekanou bazalku. Posypejte solí a mletým černým pepřem a vařte dalších asi 30 minut.

Mezitím připravte bešamelovou omáčku. V kastrůlku rozpusťte máslo a přidejte do něho mouku. Tu trochu osmahněte, aby se propojila s tukem a tenkým proužkem a za stálého míchání ji zalijte mlékem. Do směsi přidejte pár strouhnutí muškátového oříšku a přiveďte k varu. Pak odstavte z ohně a dochuťte solí a pepřem.

Na dno zapékací mísy vložte trochu směsi s mletým masem, na tu přidejte bešamelovou omáčku a na ni navrstvěte první patro lasagní (pokud dáte těstoviny jako první, spečou se do tvrdé krusty a nebudou dobré). Pokračujte ve vrstvení stejným způsobem, dokud máte místo v misce či vám nedojdou suroviny. Poslední vrstva musí být opět omáčka.

Vložte těstoviny do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 až 45 minut zakryté alobalem. Zhruba 10 minut před dopečením sejměte alobal, zasypejte povrch těstovin strouhaným parmazánem a nechte ještě chvilku zapéct, dokud se sýr nerozteče a nezezlátne.

Pak už jen vyjměte z trouby, nechte trochu zchladnout a čerstvé podávejte.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]