Milujete koláče? Tak zkuste i tuto variantu, která má několik pozitiv. Jsou chutné, jsou vláčné, na přípravu jednoduché a garantujeme vám, že takové jste dost možná ještě nejedli. Pokud jste vás zaujali, neváhejte a pojďte je zkusit.
Připravte ingredience
Co udělat proto, aby se vám povedly a byly takové, jak je popisujeme? To je přece snadné. Základem jsou ingredience. Potřebovat budete v první řadě několik věcí na těsto. Konkrétně potom toto:
- 450 ml mléka
- 100 g cukru
- 1 špetku soli
- 8 g vanilkového cukru
- 20 g droždí
- 1 vejce
- 750 g mouky
- 100 g másla
Když máte na těsto vše nachystáno, je třeba myslet i na jejich náplň. Ta bude ovocná a vznikne z této trojice ingrediencí:
- 2 jablka
- 20 g másla
- 2 lžíce cukru
Unikátní na těchto koláčích je také to, že se na ně následně dává o speciální posypka. Jak na ni? Také velmi jednoduše, jelikož potřebovat budete:
- 30 g másla
- 2 lžíce cukru
- 3 lžíce mouky
A na závěr? Už jenom žloutek a trochu mléka, čímž vytvoříte hmotu na pomazání koláčů před jejich pečením. Ingredience máme a tak jdeme na to.
Nejprve těsto
Kvasnice značí, že budeme dělat kvásek. Takže použijte trochu mléka, cukru a také všechno čerstvé droždí. Vše promíchejte a dejte na teplé místo asi na 30 minut. Kvásek by měl vzejít a tak začnete přidávat vše ostatní.
Těsto je třeba hníst, aby bylo pružné, dobře zpracované a aby se nelepilo na ruce. Jakmile dosáhnete požadované konzistence, udělejte z něho bochník, dejte ho do mísy a potom na teplé místo. Zde by těsto mělo kynout po dobu minimálně jedné hodiny.
Máte čas na přípravu náplně i posypky
Když těsto kyne, tak máte čas na přípravu náplně. Jako první jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a potom je nastrouhejte nahrubo. Pokud vám slupka nevadí, nechte ji. Jablka dejte do hrnce, přidejte zbývající ingredience a začněte zahřívat. Jablka pustí šťávu, která by se měla postupně vypařovat. Až se tekutina odpaří kompletně, náplň na koláče je hotová.
V tomto čase je pravá chvíle také na přípravu posypky, což opět není nic složitého. V míse smíchejte máslo, cukr a mouku. Měla by vzniknout drobivá sypká směs. To je ideální konzistence na vaše koláče.
Jdeme tvořit koláče
Nakynuté těsto nakrájejte na 12 stejných kousků. Ty následně začněte tvarovat do požadované podoby. Mírnou vyšší placku udělejte v dlani a palcem nachystejte důlek. Takto položte na plech vyložený pečicím papírem. A stejně pokračujte i u ostatních.
Nyní do připravených důlků dáte i dostatek ovocné, tedy v našem případě jablečné náplně. Potom přichází fáze, kdy je důkladně potřete rozšlehaným žloutkem s mlékem. Na závěr už jenom trochu posypky, která ke koláčům dobře přilne.
Už jenom upéct
Poslední fáze je jednoduchá. Své koláče totiž můžete vložit do trouby a upéct je. Teplota by měla být 190 stupňů Celsia. Při této teplotě je pečte po dobu zhruba 20 minut. Následně vyndejte, nechte je vychladnout a potom se můžete s chutí zakousnout. Dobrou chuť.