Lahodné máslové sušenky plněné marmeládou nebo džemem si zamilujete

S oblibou si kupujete v supermarketech máslové sušenky máčené v čokoládě a plněné marmeládou? Až vyzkoušíte ty domácí, na ty z obchodu rozhodně zanevřete. Jsou mnohem chutnější, jemnější a nemají prostě žádnou konkurenci.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu máslových sušenek s marmeládou?

Než se pustíte do pečení, obstarejte si tyto suroviny na těsto:

  • 280 gramů hladké mouky
  • 90 gramů moučkového cukru
  • 2 vaječné bílky
  • 180 gramů změklého másla
  • 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1 špetku soli

Na plnění pak budete potřebovat:

  • 1 sklenici marmelády nebo džemu dle obliby (hodit se bude zejména příchuť rybíz nebo jahoda)

Jak postupovat při přípravě máslových sušenek s marmeládou?

Nejprve si do mísy vložte kousky změklého másla. To šlehejte mixérem do pěny po dobu jedné hodiny. Následně přisypte špetku soli, moučkový cukr, vlijte vanilkový extrakt a pokračujte ve šlehání asi pět minut. V další fázi vložte do směsi vaječné bílky a mixujte minutu. Nakonec přidejte prosátou hladkou mouku, kypřící prášek do pečiva a vypracujte hladké nelepivé těsto, které drží tvar.

Tvoření máslových sušenek a jejich pečení

Nyní si k ruce vezměte cukrářský sáček se zubatou špičkou a vložte do něj připravené těsto. Na plech vystlaný pečícím papírem nastříkejte sušenky o délce asi 4 až 5 centimetrů a dejte je péct do trouby na dvacet minut při teplotě 180 °C.

Po upečení vyjměte máslové sušenky a nechte zcela zchladnout.

Plnění a případné zdobení máslových sušenek + servírování

Vychladlé máslové sušenky začněte plnit vámi zvolenou marmeládou nebo džemem a jednotlivé kousky k sobě slepujte.

Možné je porce namáčet i v rozpuštěné hořké nebo mléčné čokoládě. Tak získá moučník na lepší chuti. Na sušenkách si můžete pochutnat třeba se šálkem kvalitní kávy, nebo s teplým čajem dle preferencí.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]