Lahodné zelí s klobásou, houbami a bramborami

Pokud máte ve spíži hlávku bílého zelí, určitě jej vyzkoušejte v tomto snadném a chuťově dokonalém receptu. Ve výsledku vytvoříte zdravý oběd, nebo večeři pro celou rodinu, aniž byste museli trávit hodiny u plotny. Pusťte se do toho!

Jaké suroviny budete potřebovat?

Před zahájením vaření si připravte následující ingredience:

  • 1 až 2 kilogramy bílého zelí
  • 1 velkou mrkev
  • 1 velkou cibuli
  • 200 gramů hub (žampiony nebo lesní houby)
  • 150 gramů lovecké klobásy (může být jiná dle obliby)
  • 3 velké brambory
  • 1 rajčatový protlak
  • sůl, mletý pepř na dochucení
  • slunečnicový olej na opékání
Fotografie: Unsplash

Jak postupovat při přípravě míchaného zelí s klobásou a zeleninou?

Nejprve si omyjte a očistěte zelí. Pak jej buď nakrouhejte na struhadle, nebo nakrájejte ostrým nožem na tenké nudličky. Poté zeleninu přendejte do pánve s rozpáleným slunečnicovým olejem a opékejte do změknutí ze všech stran. V další fázi přidejte do pánve oloupanou a najemno nastrouhanou mrkev a promíchejte.

Dochuťte solí, mletým pepřem, přidejte rajčatový protlak, propojte suroviny vařečkou a dál duste. Poté si oloupejte i brambory, nakrájejte na menší kostičky a poslu se 100 mililitry vody přidejte do zeleninové směsi.

V další pánvičce si orestujte na kostičky pokrájenou klobásu dle obliby, přidejte k ní jemně nasekanou cibuli, houby dle výběru a restujte do zlatova.

Fotografie: BigStock

Kompletace pokrmu a servírování

Nakonec klobásovou směs vsypte k opečenému zelí s bramborami a mrkví a důkladně promíchejte. Ještě chvíli na závěr společně prohřejte a podávejte teplé. Místo bílého zelí je samozřejmě možné použít i to červené, pokud jej máte raději.

V případě, že preferujete kyselejší chutě, lze uvařit jídlo i ze zelí naloženého ve sladkokyselém nálevu (tím si ušetříte práci s krouháním zelné hlávky). Pokud do směsi nedáte klobásu, získáte vydatný a lahodný pokrm i pro vegetariány. Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]