Chystáte dětskou oslavu nebo jen chcete překvapit svoji rodinu? Pak se vám určitě bude líbit náš recept na snadný a chutný dezert, který se hodí na letní dny.
K přípravě tohoto dezertu nebudete potřebovat kamna ani troubu. Připravuje se totiž za studena. Je to dezert vhodný pro děti, ale chutnat bude jistě i manželovi nebo tchýni. Jeho lahodná chuť každého vrátí do dětských let. Věříme, že se tento dezert stane pravidelným občerstvením nejen na rodinných oslavách, ale i u jiných příležitostí.
Potřebovat budete litr smetany
Na přípravu dezertu budete potřebovat litr smetany, tři lžíce kakaového prášku, sklenici cukru, 50 gramů želatiny a půl litru mléka. První vrstvu zákusku si připravíte tak, že smícháte želatinu se 100 mililitry mléka zahřátého na pokojovou teplotu. Misku pak postavte do vodní lázně a zvolna zahřejte, až se želatina rozpustí. V oddělené misce vyšlehejte polovinu smetany do husté pěnové konzistence a v polovině k ní přimíchejte půlku cukru.
Šlehejte do té doby, než bude hmota pevná. Opatrně zamíchejte špachtlí a jemně za stálého míchaní přidejte do směsi tři lžíce kakaového prášku. Nakonec ještě 200 mililitrů mléka, které je dostatečně odstáté a má pokojovou teplotu. Pokračujte v míchání a přilijte ještě polovinu množství připravené želatiny. Důkladně rozmíchejte. Pak si připravte formu na muffiny nebo dortovou formu vyloženou potravinářskou fólii a vlijte tam směs.
Směs se musí chladit v lednici
Opatrným poklepáním vyrovnejte hmotu a dostaňte z ní případný vzduch, pak dejte na půl hodiny chladit do lednice. Mezitím si připravte druhou vrstvu krému. Postupovat budete stejným způsobem jako u té první, jen s tím rozdílem, že tentokrát nebudete přidávat kakaový prášek. Hmota tak zůstane bílá. Tuto hmotu pak nalijte do formy na čokoládovou vrstvu a vraťte zpět do lednice. Chladit musíte tak dlouho, dokud dezert neztuhne.
Po vyklopení dortíčků můžete jejich povrch nazdobit například strouhanou čokoládou nebo čokoládovými figurkami podle vlastní fantazie. Také při tvorbě dezertu můžete vrstvy barev střídat libovolně, vždycky budou vypadat nádherně. V případě, že byste chtěli jinou barvu než hnědou, doporučujeme nějaké přírodní barvivo. Skvěle barví například sušená červená řepa. Případně kupte speciální potravinářské barvivo ve specializovaném obchodě.