Netradiční banánové muffiny, které jsou i druhý den jako čerstvé

Muffiny jsou oblíbené především u dětí. Pečou se na dětské oslavy, ale i jen tak ke kávě či čaji. Vyzkoušejte netradiční muffiny, které se rozplynou na jazyku. 

Zkoušeli jste muffiny již několikrát, ale ne vždy se povedly? Jednou těsto nenakynulo, jindy nebylo dostatečně ochucené, zkuste recept na banánové muffiny, povede se i začátečníkovi a druhý den jsou stále jako čerstvé. A co je na tomto receptu nejlepší? Že nemusíte díky banánu použít velké množství cukru, a také se nepeče! Jedná se tedy o zdravější verzi dezertu, který potěší každého milovníka sladkostí. 

Potřebné ingredience pro přípravu muffin

  • 2 ks banány
  • 3 ks vejce
  • 0,5 ČL soli
  • 1 PL kokosového nebo třtinového cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 2 ČL olivový olej
  • hrst rozinek
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 ks žloutek

Postup přípravy banánových muffin

Nejdříve zbavte dva banány slupky a nakrájejte je na menší kousky do míse. Vejce rozklepněte do druhé mísy a společně s jednou čajovou lžičkou oleje pomocí mixéru obě suroviny vyšlehejte. Jakmile budete mít vyšleháno, nalijte vaječnou směs na banány a pomocí vidličky či například šťouchadla, banány rozmačkejte, aby vznikla hustější kaše. 

K banánové směsi po troškách přidávejte hladkou mouku, poté přidejte třtinový nebo kokosový cukr a zbytek olivového oleje. Aby byly muffiny zdravější, můžete využít hladkou špaldovou mouku. Má sice pouze o něco málo kalorií než mouka pšeničná, ale obsahuje minerály a vitamíny. Jakmile budete mít zamícháno, přidejte droždí a míchejte. 

Kynutí muffin a pečení

Míchejte alespoň deset minut v rukou. Pokud máte kuchyňského robota, máte o starost méně. Těsto by mělo být vláčné a hebké. Nemělo by lepit a nemělo by se rozpadat. Hotové těsto přikryjte utěrkou či folií a nechte alespoň jednu hodinu kynout. Nyní je čas na přípravu rozinek. Vyjměte je z obalu a namočte je do vody. Nechte je ve vodě po dobu jedné hodiny. 

Jakmile uplyne hodina, přichystejte si malé kovové formy na muffiny. Pokud takové formy nemáte, bude stačit, když si vezmete tři plechové hrníčky. Nyní vytáhněte těsto z mísy, utvořte z něj placku a zapracujte do něj rozinky. Poté těsto nechte odpočívat alespoň patnáct minut. Poté rozdělte ho na tři díly a stočte jej do tvaru šneka.

Jednotlivé hrníčky, misky či formy namažte olejem a vložte do nich stočené těsto. Takto připravené formy přikryjte folií a vložte do vodní lázně. Muffiny zvětší svůj objem a uvaří se. Vaří se přibližně jednu hodinu.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]