Tento koláč si podmaní každého po prvním kousnutí: Peču rovnou dvojitou porci a vždy je to málo. Sotva jsem vám ho stihla vyfotit už byl skoro celý snědený!

Pokud se vám zrovna dvakrát nechce do obchodu, ale dostali jste chuť na lahodný dezert, vyzkoušejte tento, na který nepotřebujete nic speciálního.

Co se týče dezertů, mnohdy obsahují tolik ingrediencí, že by to vydalo na samostatný nákup. Ne vždy je ale potřeba to tak moc přehánět, čehož důkazem je tento lahodný koláč. I přesto, že na něj máte většinu surovin pravidelně doma, se vám odvděčí svou lahodnou chutí. Bonusem je i to, že je velice jednoduchý na upečení.

Ingredience a postup přípravy dezertu

Budete potřebovat:

  • Dvě (nejlépe) domácí vejce
  • Sto osmdesát gramů másla
  • Čtyři sta gramů hladké mouky
  • Sto gramů cukru
  • Dvě polévkové lžíce zakysané smetany
  • Jednu čajovou lžičku prášku do pečiva
  • Deset gramů vanilkového cukru
  • Dvě polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • Dvě stě padesát gramů džemu dle vašeho výběru
  • Dvě středně velké mísy
  • Struhadlo
  • Metličku
  • Nůž
  • Potravinovou fólii
  • Plech na pečení
  • Pečící papír
  • Vál
  • Válec
Fotografie: Pixabay

Do středně velké mísy nasypejte mouku a přidejte i prášek do pečiva, tyto dvě suroviny spolu důkladně promíchejte. Vezměte si struhadlo a nastrouhejte na něm do mísy máslo. Opět promíchejte, čímž vytvoříte drobivé těsto. Poté si vezměte druhou mísu a do té nejprve rozklepněte dvě vejce a následně přidejte vanilkový a obyčejný cukr. Metličkou promíchejte, dokud vejce nedostanou světlejší nádech.

Jednoduchý recept můžete udělat kdykoliv

Jakmile vejce zesvětlají, přidejte k nim zakysanou smetanu a opět promíchejte. Tuto směs, kterou jste nyní vytvořili, okamžitě přendejte do mísy se smíchanou moukou a máslem. Rukama následně vypracujte těsto, jež poté rozdělíte na dvě části. První část zabalte do potravinové fólie a vložte do mrazáku na cca dvacet minut.

Druhou část si rozprostřete na válu a rozválejte ji válečkem do tvaru obdélníku. Poté ji potřete džemem dle vašeho výběru, dost se hodí například malinový či jahodový. Džemovou vrstvu nyní zasypejte kukuřičným škrobem. Po uplynutých dvaceti minutách vytáhněte druhou část z mrazáku, vybalte ji z fólie a na struhadle ji najemno nastrouhejte na džemovou vrstvu. V tuto chvíli vám už jen zbývá celý koláč upéct.

Troubu si předehřejte na 180 stupňů a plech s koláčem do ní vložte na cca dvacet až dvacet pět minut. Po upečení plech vytáhněte, koláč nechejte vychladnout a můžete jej okamžitě podávat. Je jen na vás, jestli si jej třeba ještě posypete moučkovým cukrem a nebo si k němu uděláte kafe. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]