Vanilkovo-čokoládová bábovka „Zebra“ podle NOVÉHO atypického receptu: Je v něm ingredience navíc, která ovlivní celkovou chuť

Připravte si lahodnou snídani či moučník k odpolední kávě. Tento tříbarevný koláč vás uchvátí hned natřikrát – svým jedinečným vzhledem, podmanivou vůní a lahodnou chutí.

Naučte se péci oblíbený mramorový dezert, jehož obě poloviny v sobě ukrývají jen ty nejlepší ingredience. Tmavá část moučníku získala svoji barvu a chuť díky pravému kakau, světlá část zase svoji podmanivou vůni díky vanilkovému aroma. Dohromady tvoří funkční celek, který potěší minimálně tři vaše smysly – čich, díky své neodolatelné vůni, zrak, díky svému jedinečnému vzhledu a chuť, díky své lahodné chuti.

Ingredience potřebné pro přípravu moučníku:

  • 250 gramů hladké mouky
  • 20 gramů polohrubé mouky smíchané s vanilkovým aroma
  • 200 gramů cukru krupice
  • 20 gramů pravého kakaa
  • 200 gramů smetany na vaření 15 %
  • 50 gramů pravého másla
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 3 kusy vajec velikosti M

Postup přípravy mramorového moučníku krok za krokem:

V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte středně velkou mísu. Rozklepněte připravená vejce a do mísy přelijte žloutky, které zasypte cukrem krupice. Následně žloutky s cukrem vyšlehejte ručním mixérem do pěny. V jiné nádobě si dotuha vyšlehejte separované bílky, které prozatím odložte stranou. Do vyšlehaných žloutků s cukrem vmíchejte rozpuštěné máslo, smetanu na vaření (pro lahodnější chuť zvolte alespoň patnáctiprocentní) a čajovou lžičku jedlé sody.

Až budete mít všechny suroviny promíchané, začněte do těsta po částech zašlehávat prosátou hladkou mouku. Poté, co spotřebujete celých 250 gramů mouky, do těsta opatrně zašlehejte bílky. Výsledné těsto by mělo být lehké, nadýchané a bez hrudek.

Jakmile této konzistence dosáhnete, odlijte do jiné mísy přibližně jeho polovinu. Tu následně smíchejte s dvaceti gramy pravého kakaa. Polovinu těsta, která zůstala v první míse, smíchejte s 20 gramy mouky, do níž přidejte vanilkové aroma.

Až budete mít obě části těsta důkladně promíchané, ujistěte se, že mají stále správnou konzistenci. Tedy jsou bez hrudek a tekutá. V případě, že by byla těsta tužší, přidejte do nich polévkovou lžíci vody. Kdyby byla naopak příliš řídká, nebojte se přidat trochu mouky. V momentě, kdy získáte správnou konzistenci obou polovin těsta, připravte si dortovou formu o průměru 20 centimetrů. Dno formy vyložte pečicím papírem. Obě poloviny těsta lijte střídavě do středu formy do té doby, než je celé spotřebujete.

Mramorový moučník pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu přibližně 35 minut. Než ho vyndáte, zkuste pomocí špejle, zdali je již hotový. Jestliže nebude špejle lepit, mramorový moučník vyndejte a nechte ho na mřížce vychladnout. Poté ho opatrně dostaňte z formy a přeneste ho na tác. Hotový mramorový moučník můžete před podáváním ještě posypat moučkovým cukrem. Podávejte ho k snídani či odpolední kávě.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]