Dezerty z banánu jsou nejen velmi chutné, ale také patří mezi ty zdravější. Je to hlavně proto, že banán je sám o sobě velmi sladký a není proto zapotřebí do receptu přidávat velké množství cukru.
Banán se řadí mezi exotické ovoce, které je ale u nás velmi oblíbené. Je to hlavně kvůli jeho nasládlé chuti, která z toho druhu potraviny dělá opravdovou pochoutku. Kromě toho, že se banán hodí jako malá svačinka během dne, lze ho i velmi hojně využít při pečení. Do půl hodiny z toho exotického ovoce dokážeme vykouzlit lahodný koláč, který rozhodně ohromí nejen naši návštěvu, ale i rodinu.
Ingredience potřebné na přípravu těsta:
- 1 vejce
- 50 gramů cukru
- 90 gramů másla
- 270 gramů hladké mouky
- prášek do pečiva
- špetka soli
Ingredience potřebné na banánovou náplň:
- 300 gramů zakysané smetany
- 3 středně velké banány
- 100 gramů cukru
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 vejce
Základem každého koláče je těsto
Na přípravu těsta si vezmeme hlubokou mísu, do které nejprve nalijeme rozpuštěné máslo. To následně smícháme s cukrem a to do té doby, dokud se jeho jednotlivé krystalky nerozpustí. Do směsi poté přidáme vejce, sůl a polovinu odměřené hladké mouky. Těsto propracujeme, přidáme prášek do pečiva a za pomalého sypání zbytku mouky vytvoříme krémovou drobenku.
Ideální volbou je forma na dorty
Krémovou drobenku umístíme do formy, kam jsme předem dali pečící papír. Pomocí skleničky ji po celém povrchu formu namačkáme na dno tak, aby k němu pevně přiléhala. Jakmile máme takto připravený korpus, můžeme se vrhnout na přípravu banánové náplně. Nejprve bude zapotřebí jednotlivé banány oloupat a nakrájet na kolečka. Ty postupně umístíme na připravený korpus.
Vše zalijeme hladkou, smetanovou polevou
V misce si smícháme ingredience potřebné na smetanovou náplň – zakysanou smetanu, vejce a cukr. Opatrně, po lžičkách, do vzniklé směsi přisypeme mouku a vše důkladně promícháme. Vzniklou hmotu nalijeme na korpus s banány a takto připravený koláč umístíme do trouby. Pečeme při 180 stupních zhruba 30 minut. Jakmile je koláč hotový, můžeme ihned podávat.
Napište komentář