Lahodný čokoládový dort upečený pouze na pánvi

Dokonalý narozeninový dort si můžete připravit i přesto, že nemáte k dispozici troubu na pečení. Korpus ale rozhodně nemusíte nahrazovat rozemletými sušenkami. Těsto jednoduše upečete i na pánvi! Nevěříte? S námi to dokážete. Ve výsledku tak vykouzlíte fantastický zákusek s příchutí čokolády, kterým oslníte všechny přítomné hosty na oslavě.

Potřebné ingredience na přípravu těsta

Na korpus budete potřebovat tyto suroviny:

  • 3 vajíčka
  • 225 mililitrů mléka
  • 90 mililitrů slunečnicového oleje
  • 180 gramů polohrubé mouky
  • 45 gramů kakaa
  • 140 gramů krupicového cukru
  • 10 gramů jedlé sody
  • špetku soli
  • 14 mililitrů octa

Na náplň si připravte:

  • 500 mililitrů mléka
  • 2 vejce
  • 200 gramů moučkového cukru
  • 60 gramů kukuřičného škrobu
  • 200 gramů másla
  • 15 gramů vanilkového cukru

Také budete potřebovat na čokoládovou glazuru: 30 gramů kakaa, 100 gramů moučkového cukru, 60 mililitrů mléka, 50 gramů másla.

Jak postupovat při přípravě čokoládového dortu?

Nejprve se pusťte do přípravy mléčného krému s příchutí kakaa. Do rendlíku rozklepněte vejce, přidejte kukuřičný škrob a cukr. Dobře všechno promíchejte a přelijte mlékem. Směs dejte na plotnu a mírně provařte při stálém míchání, aby náplň dobře zhoustla.

Poté nechte vychladit a do krému zakomponujte změklé máslo s vanilkovým cukrem pomocí mixéru.

Dále je potřeba si připravit korpusy na dort. V míse si smíchejte vajíčka s krupicovým cukrem, přidejte olej, polohrubou mouku, mléko, kakao, ocet, jedlou sodu a špetku soli. Vypracujte hladké a polotekuté těstíčko. To rozdělte na tři stejně objemné části.

Pečení korpusů a kompletace dortu

Větší pánev se silným dnem vymažte olejem a vlijte do ní první část kakaového těsta. Pak přiklopte a pečte asi čtvrt hodiny. Stav piškotu zkontrolujete párátkem.

Takto si vytvořte tři stejně velké kakaové korpusy. Až je budete mít hotové, můžete na ně začít vrstvit vychlazený krém z mléka a másla.

Zbylou náplň naneste na povrch dortu a ten přelijte čokoládovou glazurou z rozpuštěného másla, mléka, kakaa a cukru.

Nechte ztuhnout v lednici a poté podávejte. Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]