Lahodný domácí medovník, který ty kupované strčí do kapsy

Medovník si můžete buď koupit, nebo doma připravit. Stejně jako řada jiných domácích věcí, i tento dezert bude lepší, než varianta z obchodu. Pokud si to chcete sami potvrdit, není nic jednoduššího než se pustit do práce a domácí medový dort si upéct. Jak na to, vám poradíme.

Co budete potřebovat?

Pokud medovník pečete poprvé, jistě vás zaujme jedna věc. Jak jednoduchá jeho příprava vlastně je. To dokládá i seznam těchto ingrediencí:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 h hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžičku jedlé sody

Když znáte ingredience na těsto, je třeba se seznámit také s ingrediencemi na náplň. Tedy na samotný krém. Tady bude potřeba toto?

  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 400 g zakysané smetany

Nachystejte si krém

Jako první si doporučujeme připravit krém. To je velmi snadné, jelikož nejprve kondenzované mléko povařte, přímo v plechovce. Když vychladne, nalijte ho do mísy, smíchejte ho se zakysanou smetanou a cukrem a máte potřebnou konzistenci, která je vaším krémem. Pokud má být ještě nadýchanější, dá se použít mixér.

Pokračujte přípravou těsta

Medovník skutečně není nijak složitým dezertem. Vše se začíná ve vodní lázni, kam dáte cukr, med a máslo a vše začnete rozpouštět v jednotnou hmotu. Potom přidáte ještě jedlou sodu, zamícháte a dáte mimo teplo.

Poté přidáváte další ingredience, a to v podobě vajíček a dále také v podobě 300 g mouky, kterou přisypáváte a zamícháváte postupně, aby se netvořily hrudky. V tu chvíli je základ těsta na medovník hotov a vy ho můžete dát do lednice asi na 30 minut odpočívat.

Těsto dokončete

Po půl hodině těsto vyndejte. Pokud to konzistence vyžaduje, přidejte mouku z připravených 200 g, které máte pro tyto potřeby. Následně z těsta vytvořte jednotný bochánek, který nakrájejte na 8 stejně velkých částí, které budou tvořit vrstvy vašeho medovníku.

Každou vrstvu je třeba vyválet na tenkou placku, která bude odpovídat velikosti vaší formy na pečení. Může jít o klasickou kulatou dortovou formu, stejně jako se může jednat také o alternativu obdélníkovou, nebo čtvercovou. Záleží, co máte doma.

Připravte dort

Nyní už stačí medovník jenom vrstvit. Nejprve upečte jednotlivé kusy těsta. A to při teplotě 250 stupňů, po dobu asi 5 minut. Déle není třeba. Když jste připraveni, tak na dno přijde první vrstva těsta a na ni trocha krému. A takto pokračujete dále a dále, dokud nevyužijete poslední vrstvu a zbytek krému.

Pokud vám ještě trocha krému zbyla, klidně jím potřete celý medovník, který se dá poté posypat drcenými ořechy, nebo třeba drcenými sušenkami. Bude lépe vypadat o chutnat. Potom ho dejte do lednice na pár hodin odležet a je hotový. Po ochutnání vám bude jasné, že variantu z obchodu už kupovat nebudete.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]