Dezerty jsou velmi oblíbeným pokrmem nejen ke snídani, ale také k odpolední kávě. Mnoho z nás se ale jejich přípravě brání, protože je zdlouhavá. Nemusí tomu tak vždy být.
Komu se to kdy nestalo, hodinu se připravuje s dokonalým zákuskem pro návštěvu, ten se ale nakonec v troubě během pečení připálí nebo dokonce nedopeče. To se s dorty a buchtami stává velmi často a to hlavně proto, že každý má jinou troubu a i pokud postupujeme přesně podle receptu, může k této nehodě snadno dojít. Bohužel nedopečený dort poznáme až na talíři, ten spálený pozná návštěva hned při vstupu do našeho bytu. Na tyto situace tu máme řešení. Připravte si pro své hosty dort nepečený.
Nejprve si připravíme jemný a vláčný krém
Na plech plný lahodné kokosové buchty budeme potřebovat 500 mililitrů smetany, 380 gramů kondenzovaného mléka, 300 gramů sušenek, 160 gramů másla, 4 lžíce cukru, 100 gramů kokosových vloček, 3 lžičky želatiny a vanilkový extrakt.
Jako první krok si připravíme kokosový krém. Ten se skládá ze smetany, kokosu a cukru. Smetana je ideální 35% a na krém se hodí vyndaná přímo z lednice. Jednoduše ji nalijeme do hluboké mísy, přidáme cukr a pomocí ručního šlehače vyšleháme sníh.
Jakmile budeme mít dostatečně tuhý krém, pomocí stěrky do něho vmícháme kokosové vločky. Poté si připravíme želatinu a to jednoduše podle návodu, který je uveden na jejím obalu. Obvykle stačí ji zalít vroucí vodou.
Za stálého míchání nalejeme želatinu do mísy se šlehačkou. Směs opětovně promícháme a vytvoříme tak hladkou hmotu. Postup vypadá sice náročně, celý proces ale ve skutečnosti netrvá déle než 1 minutu. Jakmile máme krém hotový, vrhneme se na přípravu korpusu.
Druhým krokem je sušenkový korpus
Na ten budeme potřebovat sušenky. Ty si jednoduše umístíme do mixeru spolu s polovinou změklého másla. Obě dvě suroviny spolu rozemeleme na jemnou, ale díky máslu vláčnou hmotu. Připravíme si plech, na který umístíme pečící papír.
Polovinu hmoty ze sušenek následně po celém povrchu plechu rozetřeme. Po celém povrchu hmotu důkladně přitlačíme ke dnu, Spodní vrstva výsledného dortu bude velmi tenká. Vezmeme si vytvořený kokosový krém a rovnoměrně jej rozetřeme na vrstvu sušenek.
Na krémovou vrstvu umístíme ještě jednu vrstvu sušenek. Takto připravenou buchtu odložíme do chladné místnosti a vrhneme se na přípravu poslední vrstvy. Ta se bude skládat z kondenzovaného mléka a zbytku kokosových vloček.
Mléko si v misce smícháme se zbytkem másla a vanilkovým luskem. Pokud je dezert připravován pro dospělé členy rodiny, můžeme přidat i kapku rumu. Vše umístíme do mixéru a vytvoříme hmotu, kterou následně přelijeme celý dezert. Dokud ještě není tuhá, posypeme celou buchtu kokosovými vločkami. Celou buchtu následně umístíme do lednice a necháme alespoň 3 hodiny uležet.