Lahodný mák v hlavní roli: Upečte si jemné makové „šneky“

Mák je v české kuchyni poměrně dost rozšířený, zejména pak co se týká pečení nejrůznějších kynutých koláčů a buchet. V kombinaci s cukrem a jemným těstem je dokonalý. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na makové „šneky“, kterými uděláte radost celé své rodině. Vytvoříte tak chutný pamlsek k šálku kakaa, nebo kávy.

Recept na makové „šneky“

Před zahájením práce si obstarejte následující ingredience:

– 500 gramů hladké mouky

– 1 vejce

– 1 velkou lžíci sušeného droždí

– 250 mililitrů kefíru

– 10 lžic moučkového cukru

– 1 velkou lžíci změklého másla

– 5 velkých lžic slunečnicového oleje

– špetku soli

– 1 balení mletého máku

Jak postupovat při přípravě těsta na makové „šneky“?

Do velké mísy si nejprve prosejte hladkou mouku, poté přidejte sušené droždí, 4 lžíce moučkového cukru, špetku soli, vejce, kefír, slunečnicový olej a rozpuštěné máslo. Vypracujte měkké, avšak homogenní těsto. Z něj vytvořte bochník, přikryjte utěrkou a dejte v míse kynout na teplé místo po dobu půl hodiny. Následně těsto opět prohněťte a nechte dokynout dalších třicet minut. Mezitím si připravte makovou náplň.

Příprava makové náplně

Do střední misky vsypte celý balíček mletého máku, zalijte jej vodou, promíchejte a nechte nasáknout. Až pak přisypte do směsi 6 lžic moučkového cukru a důkladně propojte. Pro zatím dejte makovou náplň stranou, za pár chvil ji použijete.

Kompletace makových „šneků“ a fáze pečení

K ruce si opět vezměte nakynuté těsto a přemístěte jej z mísy na vál. Vytvořte z něj dvě stejně velké poloviny. Z každé vyválejte válečkem přiměřeně silný plát. Na jeho povrch rozvrstvěte rovnoměrně makovou náplň a těsto zarolujte do závinu.

V další fázi rolku pokrájejte ostrým nožem na asi centimetr široká kolečka. Tím vám vznikne struktura šnečí ulity. Jednotlivá maková kolečka vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem. Můžete buď zvlášť, nebo zhotovte jakousi „květinu“. A to tím způsobem, že kolečka vyskládáte na sebe kolem do kola.

Záleží jen na vás, jak pečení pojmete. Povrch těsta potřete rozšlehaným vaječným žloutkem, nebo olejem a dejte péct do trouby na 20 až 25 minut při 200 stupních Celsia.

Servírování makových „šneků“

Upečené makové „šneky“ nechte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte s oblíbeným teplým nápojem. Pokud nemáte v oblibě mák, lze jej samozřejmě nahradit v receptu i sladkým tvarohem, nebo mletými vlašskými ořechy s cukrem. Skvělé budou „šneky“ i s ovocnou náplní, jako jsou třeba švestky, nebo jahody.

Pro milovníky čokolády je ideální volbou náplň z hořké čokolády. Postačí jen vložit do těsta strouhanou čokoládu a pokrájet obdobným způsobem, jako ve výše uvedeném receptu. Vykouzlit dokonalé „šneky“ můžete i s pomocí listového těsta, které lze zakoupit již hotové v prodejně. Tím si ušetříte mnoho času. Ať si připravíte jakoukoliv dobrotu, přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]