Variací na mrkvový salát existuje několik od klasického dětského salátu s jablky a citronovou šťávou, který známe všichni ze školky, až po luxusní alternativy skvěle doplňující tradiční i moderní jídelníček. Mrkev je velmi sladká zelenina, která nachází své uplatnění v široké škále pokrmů (na rozdíl od většiny ostatních druhů zeleniny například také v zákuscích). Její výhodou je zejména skutečnost, že vedle výborné chuti obsahuje také řadu vitamínů, proto by byla škoda přimíchávat ji do salátů, kde veškerou chuť překrývá majonéza. Pomocí následujícího receptu si připravíte hutný mrkvový salát s výživných a zdravých surovin.
Ingredience potřebné na výrobu mrkvového salátu
Na přípravu tohoto salátu budete potřebovat následující ingredience:
- mrkev – 4 kusy
- česnek – 2 stroužky
- vejce – 5 kusů
- zakysaná smetana – 1-2 polévkové lžíce
- sůl – dle chuti
Postup přípravy výborného mrkvového salátu
Salát připravíte podle následujícího postupu:
- Vejce dejte do hrnce a vařte klasickým způsobem, dokud nebudou natvrdo.
- Po uvaření vejce vyjměte a oloupejte.
- Připravte si větší mísu a nastrouhejte do ní mrkev na hrubším struhadle.
- K mrkvi nastrouhejte také vejce (na struhadle stejné hrubosti).
- Česnek utřete nebo prolisujte a přidejte ke směsi.
- Nakonec přidejte smetanu, osolte podle chuti a důkladně promíchejte.
- Salát lze konzumovat ihned, pro lepší propojení chutí je vhodné jej nechat chvíli přikrytý odpočívat v lednici.
Tento velmi jednoduchý salát si rozhodně zamilujete právě pro jeho hutnou a zároveň jemnou zdravou konzistenci. Obdobným způsobem je možné připravit také míchané saláty s dalšími druhy zeleniny, jako jsou okurky nebo paprika. Vajíčko salátu dodává sytější charakter, takže je možní jej podávat také pouze s pečivem, nikoliv jen jako přílohu k hlavnímu chodu. Salát vždy uchovávejte v lednici.