V případě, že si hlídáte váhu, a přesto byste si chtěli dopřát nějakou sladkost, nějaký dezert, můžete se inspirovat tímto jednoduchým receptem na lehký tvarohový dezert s ořechy a brusinkami. Z jeho chuti budete naprosto unešení a při jeho konzumaci nemusíte mít rozhodně výčitky svědomí. Je prakticky dietní a perfektně se hodí hlavně na teplé letní měsíce.
Jaké suroviny budete potřebovat na tvarohový dezert?
Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto ingredience:
- 350 gramů sladkého tvarohu
- 100 gramů zakysané smetany
- 20 gramů rychle se rozpouštějící želatiny a 70 mililitrů studené vody
- 60 až 70 gramů medu
Dále se neobejdete bez: 2 až 3 kapek vanilkového extraktu, 50 gramů pražených lískových ořechů, 100 gramů vlašských ořechů, 40 gramů loupaných a pražených pistácií a 100 gramů sušených brusinek a 100 gramů sušených meruněk. Z těchto surovin připravíte dezert o hmotnosti asi 1 100 gramů.
Jak postupovat při přípravě tvarohového dezertu?
Nejprve si v míse pomocí mixéru smíchejte sladký tvaroh, zakysanou smetanu a med. Pak do hladké a homogenní směsi přihoďte i opražené a mírně drcené lískové ořechy, vlašské ořechy a pistácie. Do hmoty zakomponujte i sušené brusinky a pokrájené sušené meruňky.
Následně si připravte želatinu v rendlíku s trochou vody, zahřívejte do zhoustnutí a mírně vychlazené vlijte do krému z tvarohu a zakysané smetany. Metličkou důkladně propojte.
Tvorba tvarohové dezertu a servírování
Směs nalijte do silikonové formy, nebo skleněné misky a dejte do lednice chladit po dobu 5 až 6 hodin. Ideálně přes noc, aby zákusek řádně ztuhnul. Po uplynutí doby tvarohový dezert vyjměte z chladničky a vyklopte na tác. Krájejte na přiměřeně velké pláty a podávejte například s kávou, nebo oblíbeným čajem. Zákusek není nijak zvlášť sladký a je lehký, což ocení ti, kteří hutné dezerty nemají v oblibě. Přejeme dobrou chuť!