Lívance pro ty, kteří drží štíhlou linii. Připravte je ze zralých banánů

Mlsat můžete klidně i zdravě. Banánové lívance jsou nejen dietní, ale také velmi chutné a vydatné. Dopřát si je můžete jak k snídani, tak i na svačinu. S takovou dobrotou nebudete mít žádné výčitky svědomí.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu banánových lívanců?

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto suroviny:

  • 2 vajíčka
  • kakaový prášek dle chuti
  • 2 velmi zralé banány
  • mletou skořici dle chuti
  • kokosový olej dle potřeby na smažení
  • čerstvou šlehačku k podávání
  • čerstvé ovoce k podávání dle libosti

Jak postupovat při přípravě banánových lívanců?

Začněte tím, že si ve středně velké míse vyšleháte vejce spolu s rozmačkanými kousky zralých banánů. Poté přisypte do směsi i kakaový prášek, mletou skořici a vypracujte homogenní polotekuté těstíčko. Možné je do něj přidat i špetku muškátového oříšku.

Smažení banánových lívanců a jejich konzumace

Dále si k ruce vezměte pánev a rozehřejte v ní trochu kokosového oleje. Poté na tuk pokládejte pomocí lžíce trochu banánového těsta.

Lívance smažte z obou stran dozlatova a podávejte po tom, co je necháte okapat na papírových utěrkách od přebytečného oleje. Hodit se bude k této dobrotě čerstvé ovoce typu borůvky, maliny, jahody anebo i kopeček šlehačky, pokud nejste příliš striktní v dietě. Nahradit ji ovšem lze i nízkotučnou zakysanou smetanou.

Různé variace banánových lívanců

Pokud budete chtít své zdravé banánové lívance vylepšit, můžete samozřejmě do těstíčka zakomponovat i jiné oblíbené ingredience. Skvělý bude například jemně strouhaný kokos, mleté vlašské či lískové oříšky, kousky hořké čokolády anebo nasekané sušené ovoce (rozinky, švestky, meruňky, brusinky a podobně). K servírování hotových lívanečků se pak hodí rovněž javorový sirup, přírodní med, Nutella (nikoliv pro dietáře), skořicový cukr, bílý a ovocný jogurt a měkký oslazený tvaroh.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]