Jemné lívance s okouzlující vůní vanilky vás zachrání vždy, když budete potřebovat rychlý dezert pro vaše děti i návštěvu. Díky tvarohu jsou dokonale šťavnaté.
Rozdíl mezi lívanci a palačinkami je zřejmý už na první pohled. Lívance jsou menší a díky přidání kypřícího prášku, sody nebo droždí jsou nadýchanější. I když se u nás častěji připravují jednodušší palačinky, lívanců se bát opravdu nemusíte. Stačí dodržet pár základních pravidel a můžete si pochutnat na lahodném a šťavnatém dezertu. Existuje snad lepší probuzení, než provoněné ráno vanilkou a talíř lívanců s ovocem nebo čokoládovou polevou? Můžete vyzkoušet tento jednoduchý recept a zaručeně ho přidáte mezi své oblíbence.
Na přípravu tvarohových lívanců budete potřebovat
- 100 ml kefíru
- 2 ks vejce
- 180 g tvarohu
- 2 lžíce cukru
- Vanilka podle chuti
- 1 lžička sody
- 150 g mouky
Tvaroh – výživný zázrak pro naše zdraví
Tvaroh je velmi hodnotnou potravinou. Vyznačuje se vysokým podílem kvalitních bílkovin a vápníku a jeho použití v kuchyni je perfektně univerzální. Najdete v něm také velké množství vitamínů a minerálních látek. Můžete z něj připravit slané pomazánky, sladké krémy nebo náplně koláčů a různých dezertů. Výborně vás zasytí a je velmi dobře stravitelný.
Příprava nadýchaných tvarohových lívanců
Do vyšší mísy rozklepněte vejce, přidejte vanilku, cukr, špetku soli a hbitě vymíchejte metličkou. Přidejte kefír a tvaroh a vše důkladně promíchejte do hladké konzistence bez hrudek. Mouku si prosejte přes sítko společně se sodou a přidejte ke směsi do mísy. Promíchejte a vytvořte hladké těsto.
Připravte si cukrářský sáček, naplňte ho lívancovým těstem a odstřihněte roh. Rozehřejte pánev s trochou oleje a pomocí naplněného cukrářského sáčku vytvořte menší kolečka.
Opékejte na pánvi z obou stran dozlatova. Nadýchané lívance servírujte ještě teplé. Můžete je přelít ovocnou omáčkou nebo čokoládou. Vynikající jsou i s medem, džemem nebo zakysanou smetanou.