Tvarohové rolády „Šneci“ ze skvostného kynutého těsta. Každičký kousek re rozplývá v puse

Nechte se unést podmanivou vůní čerstvě upečených, vláčných a nadýchaných tvarohových šneků. Po prvním soustu vám zachutnají natolik, že již nebudete péci nic jiného.  

Šneci z kynutého (ale i z listového) těsta se postupem času etablovaly také v tuzemské kuchyni. Jejich příprava je totiž zpravidla velmi jednoduchá a náplň se dá dle libosti obměňovat. Snadno si tak upečete lahodné a nadýchané šneky se sýrem a salámem, se skořicí, s povidly, s ovocem a zakysanou smetanou nebo s tvarohem. Hotové pečivo provoní váš domov podmanivou vůní, která ráno přiláká ke stolu i vaše děti, které povětšinou vytrvale odmítají snídani.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 480 gramů hladké mouky
  • 30 gramů cukru krupice
  • 50 gramů pravého másla
  • 80 gramů kondenzovaného mléka
  • 18 gramů čerstvého droždí
  • 1 kus vejce velikosti M
  • 250 mililitrů polotučného mléka
  • 1 vanilkový lusk nebo čajová lžička vanilkového aroma
  • 1/2 čajové lžičky soli

Postup přípravy tvarohových šneků krok za krokem:

Aby vám práce rychleji ubíhala, je dobré si před zpracováním těsta vyskládat veškeré potřebné suroviny na pracovní desku. Až budete mít vše nachystané, můžete se směle pustit do přípravy. V prvním kroku si připravíte kvásek – do větší misky nalijte veškeré ohřáté mléko, do kterého vmíchejte odvážený cukr krupici a rozdrobte droždí. Kvásek následně nechte na teplém místě asi 15 minut vykynout. Mezitím, co čekáte, si vezměte větší mísu, do níž prosejte odváženou mouku.

K mouce přisypte půl čajové lžičky soli, přidejte semínka z vanilkového lusku (nebo čajovou lžičku vanilkového aroma) a směs promíchejte. Následně do ní rozklepněte celé vejce a nalijte kondenzované mléko. Až bude kvásek vzešlý, přilejte do mísy i ten.

V dalším kroku začněte vypracovávat těsto. Jakmile se bude zdát kompaktní, přidejte do něj změklé pravé máslo a těsto rukama důkladně prohněťte. Výsledné těsto by mělo být vláčné, bez hrudek a nemělo by lepit.

Hotové těsto přeneste do máslem vymazané mísy, a tu překryjte potravinářskou fólií (nebo čistou kuchyňskou utěrkou). Takto připravené nechte těsto na teplém místě nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. V momentě, kdy bude připravené, těsto vyklepněte na vál a rozdělte ho na poloviny. Každou z nich poté rukama vypracujte do podoby obdélníku. Oba obdélníky smotejte po delší straně a rozkrájejte na asi 3 centimetry široké kousky.

Jednotlivé šneky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, nebo je naskládejte za sebe do formy zvané srnčí hřbet (tu rovněž vyložte pečicím papírem). Pokud si potrpíte „na klasiku“, můžete těsto před srolováním posypat směsí skořice a moučkového cukru.

Předtím, než šneky vložíte do trouby, je nechte ještě alespoň dalších 15 minut kynout. Poté je potřete vejce rozšlehaným v troše mléka a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 20-25 minut. Po upečení je můžete potřít máslem.